Przepis na najpyszniejszy na świecie dżem z dyni. Delikatnie rozgrzewający. Z nutką pomarańczy, cynamonu i imbiru. Całe piękno jesieni w jednym słoiku.
Pisałam Wam już o tym, że lubię sposób w jaki jesień pieści nasze zmysły wszystkimi swoimi smakami, kolorami i zapachami. Dziś przepis na dżem z dyni, który pozwoli nam w jednym słoiczku zamknąć wszystko to, co w jesieni najsmaczniejsze. Dynia połączona z jabłkami, okraszona sokiem z pomarańczy i doprawiona szczyptą cynamonu i imbiru, to spełnienie marzeń w chłodne, jesienne poranki. Zwłaszcza w połączeniu z domowym chlebem.
Przepis jest bardzo łatwy, absolutnie wegański i naturalny – nie używamy żelatyny ani innych utrwalaczy.
Dżem z dyni – składniki.
- 2 kg świeżej dyni, odważone po obraniu
- 1 kg jabłek, odważone po obraniu i wycięciu gniazdek nasiennych
- 0,5 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy + otarta z niej skórka
- 1 – 2 łyżeczka cynamonu
- 1 – 2 łyżeczki imbiru – najlepiej świeżego, startego na tarce
Dżem z dyni – wykonanie.
- Obraną dynię trzemy na tarce o średnich oczkach, lub jeśli chcemy mieć bardziej aksamitną konsystencję dżemu – mielimy blenderem.
- Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce o drobnych oczkach.
- Wyciskamy sok z pomarańczy.
- Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Teraz zaczynamy gotowanie:
- Do dużego garnka wsypujemy startą dynię, zasypujemy cukrem, dokładnie mieszamy. Stawiamy na kuchni i od momentu zagotowania, gotujemy dalej ok. 10 minut.
- Dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.
- Gotujemy przez kolejne 40 minut.
Jeśli macie ochotę na inne jesienne przetwory – polecam jak najmocniej mus gruszkowy. Tam również sposób na to jak zawekować słoiki.
I po raz kolejny bardzo serdecznie namawiam do przygotowania zapasów z puree z dyni – wystarczy zamrozić. Jest podstawą wegańskich wypieków, zwłaszcza że doskonale zastępuje jajka.
To co, skusicie się? :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: