Są czasem takie dni, kiedy ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę jest „stanie przy garach”, ale sięgnięcie w takiej chwili po  jakiegoś niezdrowego gotowca, to jednak nie do końca dobry pomysł ;)

Właśnie między innymi na takie dni przygotowałam pomysły na 3 szybkie obiady. Robi się je błyskawicznie, a do tego są pożywne i zdrowe, bo bazują na kaszy. Jestem ciekawa, który przypadnie Wam do gustu najbardziej.

1. Pieczone papryki faszerowane kaszą

Pieczona papryka to coś, co uwielbiam najbardziej na świecie. No, może na równi z grillowanym bakłażanem. Dlatego wersja z faszerowaniem jej kaszą to jak najbardziej mój smak.

Przepis jest bardzo szybki i łatwy, wystarczy nafaszerować papryki i upiec w piekarniku. A jak mamy półgotowy farsz, to już w ogóle błyskawica.

W roli takiego szybkiego farszu idealnie sprawdzi się aromatyczne Kaszotto Orientalne.

Pieczone papryki faszerowane kaszą – składniki

  • 3 duże papryki
  • 1 opakowanie Kaszotto orientalne Knorr
  • 1 cebula
  • Opcjonalnie kukurydza z puszki

Pieczone papryki faszerowane kaszą – wykonanie

Zacznij od włączenia piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem, żeby się nagrzał. Cebulę pokrój, podsmaż w garnuszku na złocisty kolor, następnie zalej 350 ml wody i wsyp Kaszotto orientalne. Gotuj przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka. Na koniec możesz dodać kukurydzę z puszki.

W międzyczasie przekrój papryki, opróżnij je z pestek i innych wnętrzności. Posyp wewnątrz solą i pieprzem. Gdy nadzienie będzie gotowe – nafaszeruj nim papryki i przykryj odkrojoną częścią. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Ja lubię takie mocno spieczone, ale to już kwestia indywidualna.

Wyjmij z piekarnika i gotowe.

2. Zapiekanka z kaszy i warzyw

Ten przepis jest najbardziej ekspresowym ze wszystkich. Wystarczy wsypać, zamieszać i wstawić do piekarnika. Serio!

Zapiekanka z kaszy i warzyw – składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Pół puszki kukurydzy
  • 1 opakowanie Kaszotto meksykańskie Knorr

Zapiekanka z kaszy i warzyw – wykonanie

Ten przepis jest tak prosty, że łatwiej już się po prostu nie da.

Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.

Do naczynia żaroodpornego wlej pomidory z puszki, dodaj kukurydzę, wsyp Kaszotto i dolej 400 ml wody. Zamieszaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika na jakieś 30 minut. Ja przez 20 minut piekłam pod przykryciem, później jakieś 10-15 minut bez, żeby odparował nadmiar wody.

Nie mogę dać gwarancji, że to zawsze się tak udaje, ale moja zapiekanka miała świetną konsystencję i bardzo łatwo kroiła się na kawałki. Kolorowo, pysznie i zdrowo. 😉

Naleśniki faszerowane kaszą

I to ostatni przepis na dziś. Czy łatwy i szybki – wszystko zależy od Waszych umiejętności naleśnikowych.

Dla mnie naleśniki to takie comfort food, że mogłabym jeść je codziennie i przyrządzać z zamkniętymi oczami.

Naleśniki faszerowane kaszą – składniki

  • Naleśniki według Twojego wygodnego przepisu
  • Kilka pieczarek
  • Cebula
  • Opakowanie Kaszotto grzybowego Knorr

3. Naleśniki faszerowane kaszą – wykonanie

Naleśniki przygotuj swoim sposobem, najlepiej z przepisu zwanego „na oko”. W międzyczasie, gdy naleśniki będą się smażyć, pokrój cebulę i podsmaż w garnku na złocisty kolor. Dodaj pokrojone pieczarki – odczekaj by nieco się podsmażyły. Następnie zalej wszystko 400 ml wody i gotuj przez ok 15 minut do miękkości kaszy.

Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem z kaszy, zawiń, podwijając końcówki, żeby nadzienie nie mogło się wydostać i gotowe.

Ja swoje po takim zawinięciu podsmażałam jeszcze trochę na patelni.

Gotowe Kaszotto – hit czy kit?

I teraz zasadnicze pytanie – czy takie gotowe Kaszotto to przydatny produkt. Moim zdaniem tak. Każdy (chyba!) miewa dni, w których po prostu nie ma ochoty na gotowanie. A tutaj możemy sięgnąć po coś szybkiego, pysznego i zdrowego.

Kaszotta mają bardzo dobre składy, to w 100% naturalne mieszanki różnych kasz z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw. A kasze, jak wiadomo, mają zbawienne skutki dla naszego zdrowia. Pod względem wartości odżywczych zdecydowanie przewyższają ziemniaki, ryże czy makarony. Są wspaniałym źródłem węglowodanów złożonych. Są sycące i kaloryczne, ale nie tuczą. Poza tym są źródłem witamin i cennych pierwiastków. Zawierają dużo błonnika, wpływającego na pracę jelit.

Kaszotta nie zawierają konserwantów ani polepszaczy smaku. I co ważne – są naprawdę świetnie przyprawione. W żaden sposób nie za słone, co zdarza się przy gotowych produktach.

Kaszotto Meksykańskie było jak dla mnie aż za ostre, więc o nudnym smaku nie możemy tutaj mówić na pewno ;) Wielbiciele wyrazistych smaków i pikantnego jedzenia powinni być zachwyceni.

Dzięki różnym wersjom – każdy znajdzie coś dla siebie.

Partnerem wpisu jest Kaszotto Knorr. Więcej o różnorodnych produktach i filozofii linii Kasza Pełna Smaku możecie znaleźć tu >>>

Nadchodzące warsztaty jogi:

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

 

 

No more articles
Close