Są czasem takie dni, kiedy ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę jest „stanie przy garach”, ale sięgnięcie w takiej chwili po jakiegoś niezdrowego gotowca, to jednak nie do końca dobry pomysł ;)
Właśnie między innymi na takie dni przygotowałam pomysły na 3 szybkie obiady. Robi się je błyskawicznie, a do tego są pożywne i zdrowe, bo bazują na kaszy. Jestem ciekawa, który przypadnie Wam do gustu najbardziej.
1. Pieczone papryki faszerowane kaszą
Pieczona papryka to coś, co uwielbiam najbardziej na świecie. No, może na równi z grillowanym bakłażanem. Dlatego wersja z faszerowaniem jej kaszą to jak najbardziej mój smak.
Przepis jest bardzo szybki i łatwy, wystarczy nafaszerować papryki i upiec w piekarniku. A jak mamy półgotowy farsz, to już w ogóle błyskawica.
W roli takiego szybkiego farszu idealnie sprawdzi się aromatyczne Kaszotto Orientalne.
Pieczone papryki faszerowane kaszą – składniki
- 3 duże papryki
- 1 opakowanie Kaszotto orientalne Knorr
- 1 cebula
- Opcjonalnie kukurydza z puszki
Pieczone papryki faszerowane kaszą – wykonanie
Zacznij od włączenia piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem, żeby się nagrzał. Cebulę pokrój, podsmaż w garnuszku na złocisty kolor, następnie zalej 350 ml wody i wsyp Kaszotto orientalne. Gotuj przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka. Na koniec możesz dodać kukurydzę z puszki.
W międzyczasie przekrój papryki, opróżnij je z pestek i innych wnętrzności. Posyp wewnątrz solą i pieprzem. Gdy nadzienie będzie gotowe – nafaszeruj nim papryki i przykryj odkrojoną częścią. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Ja lubię takie mocno spieczone, ale to już kwestia indywidualna.
Wyjmij z piekarnika i gotowe.
2. Zapiekanka z kaszy i warzyw
Ten przepis jest najbardziej ekspresowym ze wszystkich. Wystarczy wsypać, zamieszać i wstawić do piekarnika. Serio!
Zapiekanka z kaszy i warzyw – składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- Pół puszki kukurydzy
- 1 opakowanie Kaszotto meksykańskie Knorr
Zapiekanka z kaszy i warzyw – wykonanie
Ten przepis jest tak prosty, że łatwiej już się po prostu nie da.
Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
Do naczynia żaroodpornego wlej pomidory z puszki, dodaj kukurydzę, wsyp Kaszotto i dolej 400 ml wody. Zamieszaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika na jakieś 30 minut. Ja przez 20 minut piekłam pod przykryciem, później jakieś 10-15 minut bez, żeby odparował nadmiar wody.
Nie mogę dać gwarancji, że to zawsze się tak udaje, ale moja zapiekanka miała świetną konsystencję i bardzo łatwo kroiła się na kawałki. Kolorowo, pysznie i zdrowo. 😉
Naleśniki faszerowane kaszą
I to ostatni przepis na dziś. Czy łatwy i szybki – wszystko zależy od Waszych umiejętności naleśnikowych.
Dla mnie naleśniki to takie comfort food, że mogłabym jeść je codziennie i przyrządzać z zamkniętymi oczami.
Naleśniki faszerowane kaszą – składniki
- Naleśniki według Twojego wygodnego przepisu
- Kilka pieczarek
- Cebula
- Opakowanie Kaszotto grzybowego Knorr
3. Naleśniki faszerowane kaszą – wykonanie
Naleśniki przygotuj swoim sposobem, najlepiej z przepisu zwanego „na oko”. W międzyczasie, gdy naleśniki będą się smażyć, pokrój cebulę i podsmaż w garnku na złocisty kolor. Dodaj pokrojone pieczarki – odczekaj by nieco się podsmażyły. Następnie zalej wszystko 400 ml wody i gotuj przez ok 15 minut do miękkości kaszy.
Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem z kaszy, zawiń, podwijając końcówki, żeby nadzienie nie mogło się wydostać i gotowe.
Ja swoje po takim zawinięciu podsmażałam jeszcze trochę na patelni.
Gotowe Kaszotto – hit czy kit?
I teraz zasadnicze pytanie – czy takie gotowe Kaszotto to przydatny produkt. Moim zdaniem tak. Każdy (chyba!) miewa dni, w których po prostu nie ma ochoty na gotowanie. A tutaj możemy sięgnąć po coś szybkiego, pysznego i zdrowego.
Kaszotta mają bardzo dobre składy, to w 100% naturalne mieszanki różnych kasz z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw. A kasze, jak wiadomo, mają zbawienne skutki dla naszego zdrowia. Pod względem wartości odżywczych zdecydowanie przewyższają ziemniaki, ryże czy makarony. Są wspaniałym źródłem węglowodanów złożonych. Są sycące i kaloryczne, ale nie tuczą. Poza tym są źródłem witamin i cennych pierwiastków. Zawierają dużo błonnika, wpływającego na pracę jelit.
Kaszotta nie zawierają konserwantów ani polepszaczy smaku. I co ważne – są naprawdę świetnie przyprawione. W żaden sposób nie za słone, co zdarza się przy gotowych produktach.
Kaszotto Meksykańskie było jak dla mnie aż za ostre, więc o nudnym smaku nie możemy tutaj mówić na pewno ;) Wielbiciele wyrazistych smaków i pikantnego jedzenia powinni być zachwyceni.
Dzięki różnym wersjom – każdy znajdzie coś dla siebie.
Partnerem wpisu jest Kaszotto Knorr. Więcej o różnorodnych produktach i filozofii linii Kasza Pełna Smaku możecie znaleźć tu >>>
Szkoła Jogi online
w Twoim domu
Chcę poczytać więcej >>>
Co otrzymasz?
- Wysoką jakość domowej praktyki jogi w każdym wymiarze.
- Dostęp do unikalnych materiałów niedostępnych nigdzie indziej w sieci.
- Kameralną atmosferę w obliczu wzajemnego wsparcia wyjątkowej społeczności
Dołącz do nas >>>
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: