Dziś przygotowałam dla Was 5 przepisów na jesienne i zimowe kawy. Pyszne, rozgrzewające i oparte na naturalnych składnikach.

Po 5 tygodniach spędzonych w Indiach, wróciłam do Polski. A ta ugościła mnie najpiękniejszą jesienią – dawno już nie pamiętam takiego słońca na koniec października! Taką jesień trzeba celebrować, trzeba ją smakować i spacerować ile tylko się da.

Nasze mieszkanie jest aktualnie w stanie totalnej rozsypki remontowej, uciekłam więc na trochę do mamy ;) i z przyjemnością zabiorę Was na wirtualny spacer po okolicy, okraszony wschodem słońca, oraz zaproszę do maminowej kuchni na kawę.

A nawet na 5 różnych kaw. A każda z nich jest tak samo pyszna, aromatyczna i… na pewno o wiele zdrowsza niż ta oferowana przez sieciówki, bo bazuje na naturalnych składnikach a nie na syropach. Do tego – jest zdecydowanie tańsza ;)

Jesienne i zimowe kawy – przepisy

Przygotowałam dla Was 5 różnych przepisów, jednak chciałabym, żebyście potraktowali je bardzo luźno i eksperymentowali po swojemu. Poszczególne przepisy można łączyć ze sobą (np. mokkę i kawę z pomarańczą), można dowolnie żonglować ilością (i rodzajem) dodawanych przypraw, można też wybierać pomiędzy espresso a kawą gotowaną w garnku.

Ja sama jestem ogromną zwolenniczką espresso z kawiarki, jednak nie wyobrażam sobie, by kawy z przyprawami korzennymi nie ugotować w garnku. Być może zajmuje to odrobinę więcej czasu, ale za to dostarcza przepięknych doznań zapachowych. Poza tym smak przypraw jest dzięki temu zdecydowanie bardziej wyrazisty.

Zapraszam więc, proszę się wirtualnie częstować :)

1. Kawa z korzennymi przyprawami

Jesień i zima nierozerwalnie łączy się u mnie z przyprawami korzennymi. Zanim jednak przyjdzie czas na świąteczne pierniki – urozmaicam sobie nimi kawę.

Kawa z korzennymi przyprawami składniki:

  • kawa – możesz wykorzystać espresso z ekspresu lub kawiarki, ja polecam ugotować kawę w garnuszku
  • przyprawy korzenne – możesz skorzystać z gotowej mieszanki; możesz dodawać po swojemu: imbir, goździki, cynamon, kardamon, cytryna…
  • dowolny słodzik – miód, brązowy cukier itd
  • możesz dodać mleko, choć ja taką korzenną wolę zupełnie czarną :)

Kawa z korzennymi przyprawami wykonanie:

Zagotuj w garnuszku tyle wody ile kawy potrzebujesz (np. 1 czy 2 filiżanki), gdy woda zacznie się gotować, wsyp świeżo zmieloną kawę (w takiej ilości, jaką lubisz w przeliczeniu na filiżanki), zamieszaj i dosyp przyprawy.

Zostaw mieszankę na kilka minut na niewielkim ogniu. Następnie przelej do kubka i gotowe. Polecam zabrać w kubek termiczny i ruszyć na jesienny spacer :)

Możesz dolać mleka, jednak ja wolę czarną. Cudownie pachnie i pięknie rozgrzewa.

zimowe kawy

Taka kawa jest nieco inspirowana kawą 5 przemian, choć tutaj nie przestrzegamy odpowiedniej kolejności dodawania składników.

Jeśli chcecie – mój sprawdzony przepis na kawę 5 przemian mogę podrzucić w kolejnym wpisie.

2. Korzenna mokka

Mokka to nic innego jak… kawa z czekoladą, czyli połączenie idealne. W czasach studenckich wrzucałam po prostu kostkę czekolady do gorącej kawy – to też zdaje egzamin, ale można lepiej ;)

Korzenna mokka składniki:

  • espresso lub kawa korzenna z powyższego przepisu
  • mleko roślinne
  • gorzka czekolada
  • dowolny słodzik – miód, brązowy cukier itd

zimowe kawy

Korzenna mokka wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania kawy – możesz do tego wykorzystać espresso z kawiarki czy ekspresu, możesz też wybrać kawę z przyprawami.

Następnie w rozpuszczamy czekoladę z ciepłym mlekiem – kilka kostek czekolady wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną ciepłego mleka i umieszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do rozpuszczenia, konsystencja powinna być zbliżona do polewy tortowej.

Tak rozpuszczoną czekoladę wlewamy do szklanki, dolewamy do tego kawy, a na wierzchu dekorujemy pianką z mleka lub bitą śmietaną.

Taka czekoladowa kawa świetnie również smakuje z dodatkiem pieprzu cayenne.

zimowe kawy

3. Zimowe kawy – kawa z pomarańczą

Kawa z pomarańczą to ciekawe połączenie smaków. Przypuszczam, że nie każdemu przypadnie do gustu, ale… warto spróbować.

zimowe kawy

Kawa z pomarańczą składniki:

  • espresso lub kawa korzenna z powyższego przepisu
  • mleko roślinne
  • pomarańcza
  • dowolny słodzik – miód, brązowy cukier itd

zimowe kawy

Kawa z pomarańczą wykonanie:

Zaczynamy od kawy – możesz do tego wykorzystać espresso z kawiarki czy ekspresu, możesz też wybrać kawę z przyprawami.

Jeśli gotujesz w garnuszku, chwile po dodaniu przypraw, dorzuć również obrany plasterek pomarańczy. W przypadku gotowego espresso – plasterek dodaj od razu do szklanki.

Przelej tak przygotowaną kawę do szklanki (możesz przez sitko, albo po prostu poczekaj, aż przyprawy opadną na dno), możesz dodać mleka, śmietanki lub bitej śmietany. Do tego mile widziana dekoracja z plasterka pomarańczy.

4. Zimowe kawy – kawa z imbirowym mlekiem

Sekretem tej kawy jest nie tyle sama kawa, co… imbirowa, mleczna pianka. Takie mleko możesz pić nawet bez kawy, cudnie rozgrzewa, zwłaszcza z dodatkiem miodu

Kawa z imbirowym mlekiem składniki:

  • espresso lub kawa korzenna z powyższego przepisu
  • mleko roślinne
  • imbir
  • dowolny słodzik – miód, brązowy cukier itd

zimowe kawy

Kawa z imbirowym mlekiem wykonanie:

W garnuszku ugotuj tyle mleka, ile potrzebujesz do kawy. W trakcie gotowania dodaj pokrojony świeży imbir. Zostaw mleko do przestygnięcia i w tym czasie przygotuj kawę – z przyprawami lub zwykłe espresso.

Gdy mleko nieco przestygnie, ubij je na piankę za pomocą takiego specjalnego mini mikserka ;)

Przelej kawę do filiżanki, udekoruj mleczną imbirową pianką i posyp kakao lub startą czekoladą.

5. Pumpkin spice latte

Przepis na pumpkin spice latte pojawił się na blogu już kilka lat temu. Z tego co widzę – nadal cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc podlinkuję go i tutaj.

Przepis na pumpkin spice latte >>>

Jest tam również przepis na dyniowy syrop, który można wykorzystać nie tylko do kawy, ale również do naleśników czy kanapek :)

zimowe kawy

Jaka kawa i co do kawy?

I tutaj mam dla was ekstra wiadomość. Aktualnie w ofercie Auchan znajdziecie niekończący się wybór kaw pochodzących z maleńkich manufaktur i wypalarni (również polskich).

Na opakowaniach znajdziecie wszystkie potrzebne informacje takie jak intensywność, nuty smakowe, kraj pochodzenia, miejsce wypalania czy sugerowany sposób przyrządzania.

zimowe kawy zimowe kawy

W Auchan znajdziecie również gotowe mieszanki przypraw do kawy. Poniżej jest ta, z której korzystam i którą polecam ze względu na bardzo dobry skład.

zimowe kawy

A do tego całe potrzebne oprzyrządowanie. Są kawiarki, małe mikserki do ubijania piany z mleka oraz… dużo czekolad :)

Oferta obowiązuje do 31. października :)

Partnerem wpisu jest Auchan.

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

No more articles
Close