Przepis na najpyszniejszy na świecie dżem z dyni. Delikatnie rozgrzewający. Z nutką pomarańczy, cynamonu i imbiru. Całe piękno jesieni w jednym słoiku.

Pisałam Wam już o tym, że lubię sposób w jaki jesień pieści nasze zmysły wszystkimi swoimi smakami, kolorami i zapachami. Dziś przepis na dżem z dyni, który pozwoli nam w jednym słoiczku zamknąć wszystko to, co w jesieni najsmaczniejsze. Dynia połączona z jabłkami, okraszona sokiem z pomarańczy i doprawiona szczyptą cynamonu i imbiru, to spełnienie marzeń w chłodne, jesienne poranki. Zwłaszcza w połączeniu z domowym chlebem.

Przepis jest bardzo łatwy, absolutnie wegański i naturalny – nie używamy żelatyny ani innych utrwalaczy.

konfitura z dyni

Dżem z dyni – składniki. 

  • 2 kg świeżej dyni, odważone po obraniu
  • 1 kg jabłek, odważone po obraniu i wycięciu gniazdek nasiennych
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy + otarta z niej skórka
  • 1 – 2 łyżeczka cynamonu
  • 1 – 2 łyżeczki imbiru – najlepiej świeżego, startego na tarce
 

Dżem z dyni – wykonanie.

Najpierw przygotowujemy składniki:
  • Obraną dynię trzemy na tarce o średnich oczkach, lub jeśli chcemy mieć bardziej aksamitną konsystencję dżemu – mielimy blenderem.
  • Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce o drobnych oczkach.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy.
  • Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Teraz zaczynamy gotowanie:

  • Do dużego garnka wsypujemy startą dynię, zasypujemy cukrem, dokładnie mieszamy. Stawiamy na kuchni i od momentu zagotowania, gotujemy dalej ok. 10 minut.
  • Dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy przez kolejne 40 minut.

dżem z dyni

Jeśli macie ochotę na inne jesienne przetwory – polecam jak najmocniej mus gruszkowy. Tam również sposób na to jak zawekować słoiki.

I po raz kolejny bardzo serdecznie namawiam do przygotowania zapasów z puree z dyni – wystarczy zamrozić. Jest podstawą wegańskich wypieków, zwłaszcza że doskonale zastępuje jajka.

To co, skusicie się? :)

 


Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

(Visited 11 643 times, 1 visits today)
(Visited 11 643 times, 1 visits today)
No more articles
Close