Pamiętam, jak kiedyś spierałam się z moją mamą o to, że nie istnieje coś takiego jak wegański biszkopt. Nawet założyłyśmy się, że nie da się takiego zrobić. A jako że jestem osobą upartą, postanowiłam jej to udowodnić. Upiekłam biszkopt bez jajek. I tym samym wygrałam zakład.
Dziś dzielę się z Wami tym cudem. Podstawowy przepis na biszkopt może przydać się na Święta. Możemy również poszaleć i zafundować sobie, lub komuś bliskiemu, wegański tort czekoladowy. Z kremem jaglanym. Mówię Wam, warto.
Wegański tort spodoba się również osobom, które wolą odchudzone wersje wypieków i chciałyby się pozbyć ciężkiego kremu. Jaglany mus czekoladowy będzie idealnym zamiennikiem.
Wegański tort – wegański biszkopt – składniki:
- 420 g mąki tortowej
- 180 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 135 g oleju roślinnego
- 300 ml mleka roślinnego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu np. jabłkowego
- pół filiżanki naprawdę mocnej kawy rozpuszczalnej do nasączenia blatu
Wegański tort – wegański biszkopt – wykonanie:
Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
W drugim naczyniu wymieszaj mleko z olejem, octem i sodą oczyszczoną. Połącz całość w jednej misce – można energicznie mieszać lub miksować na minimalnych obrotach miksera. Powstała masa powinna być dość luźna.
Przelej wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz 40-50 minut.
Wegański krem czekoladowy do tortu – składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 4-5 łyżek kakao lub karobu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2-3 łyżki masła orzechowego najlepiej domowego masła orzechowego
- 1/3 szklanka cukru pudru lub kilka łyżek słodkiego syropu/miodu
Wegański krem czekoladowy do tortu – wykonanie:
Kaszę jaglaną zmiksuj ze wszystkimi składnikami. Można ją sobie dowolnie dosłodzić lub “doczekoladowić” do smaku ;)
Ostudzony zupełnie biszkopt (musi postać naprawdę dobrych kilka godzin, możesz poczekać nawet do kolejnego dnia), przekrój wzdłuż na 2 części. Nasącz blat mocną kawą, ja zawsze robię taką naprawdę “siekierę”. Następnie posmaruj go kremem czekoladowym.
Połóż na nim drugi blat i również go nasącz.
Całość możesz udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową, co bardzo polecam ;) i wegański tort szalenie czekoladowy jest gotowy.
Wegańska polewa czekoladowa – składniki:
- 1 tabliczka czekolady (u mnie pół na pół mleczna z deserową)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wegańska polewa czekoladowa – wykonanie:
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj łyżkę oleju kokosowego i wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. Następnie oblej nią tort.
Zanim czekoladowa masa zaschnie możesz ją przyozdobić dowolnymi bakaliami.
Konkurs.
Zgodnie z tym co zapowiadałam, razem z marką Braun przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym nagrodą jest blender ręczny MultiQuick 9 firmy Braun. Dokładnie taki sam jak mój.
Co trzeba zrobić, aby wziąć udział w konkursie:
- w komentarzu pod postem podziel się swoim ulubionym przepisem, wystarczy opis słowny
- jeżeli chcesz dodać zdjęcie – zrób to pod postem konkursowym na Facebooku lub dodaj je na swoim na Instagramie i otaguj @simplife.pl i #simplifexbraun – żebym mogła je znaleźć
Można mięsne, można bezmięsne – w komisji zasiadamy ja i mężczyzn, więc to już od Was zależy, w czyje serce chcecie trafić ;)
Brać udział w konkursie można od teraz do 11.12 do godziny 23:59
Informacja o wygranej pojawi się pod TYM postem najpóźniej najpóźniej 14.12.
Dlaczego warto wziąć udział w konkursie?
Przede wszystkim dlatego, że możecie mieć pewność, iż nie dostaniecie miksera pod choinkę. To byłoby chyba największe faux pas. W tej kwestii trzeba więc samemu o siebie zadbać ;)
Poza tym blender MultiQuick 9 firmy Braun jest idealnym rozwiązaniem do małej kuchni. Niewielki gabarytowo, a jednocześnie oferuje masę możliwość. Jest szybki i CICHY, co jak dla mnie jest ogromnym plusem. Dodatkowo dzięki swojej fajnej końcówce nie chlapie – sama zrobiłam crash test blendując zupę krem z dyni w białej koszulce. I to tej mojej ulubionej ;)
I jak widać skoro daje sobie radę z wege biszkoptem, z ubiciem piany z białek na pewno również :)
Wyniki konkursu:
Miejcie świadomość, że czytając wszystkie te przepisy, chodziłam cały czas głodna! Naprawdę bardzo trudno było mi wybrać jednego zwycięzcę…
Ostatecznie jednak zdecydowałam się nagrodzić MAW za innowacyjne wykorzystanie pestki z awokado :)
Zwyciężczynię proszę o kontakt mailowy i podanie adresu do wysyłki wraz z numerem telefonu dla kuriera. I szczegółowe informacje odnośnie procesu suszenia pestki awokado :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: