Przepis na syrop dyniowy do kawy – od dzisiaj Pumpkin Spice Latte jest na wyciągnięcie ręki. Sieciówkowa kawa w domu smakuje jeszcze lepiej – możemy pić owinąwszy się kocem w towarzystwie ulubionej książki. I zamiast czapy z bitej śmietany serwować ją sobie z mleczną pianką.
Czytałam ostatnio że 90% Europejczyków zaczyna swój dzień od kawy. Nie wiem ile w tym prawdy, w każdym razie ja tego nie robię, nadal pozostałam wierna wodzie z sokiem z cytryny. Obecnie moją mieszankę wzbogacam o tarty imbir, nie wyobrażam sobie lepszego poranka :)
Mimo wszystko jednak kawę lubię. Zwykle serwuję ją sobie w okolicy drugiego śniadania lub podwieczorku. Dziś pokażę Wam przepis na jedną z moich ulubionych, inspirowaną oczywiście Pumpkin Spice Latte ze Starbucks. Kawy w tej sieci podawane są zwykle z syropami smakowymi, dlatego i my zaczniemy od przygotowania sobie zapasu takiego syropu.
Syrop dyniowy do kawy – składniki:
- 4 łyżki puree z dyni (ja mieszałam pół na pół z dżemem dyniowym, ale bez tego też jest pysznie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5-6 goździków
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczki mielonego imbiru (najlepiej świeżego, startego drobniutko na tarce)
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Syrop dyniowy do kawy – wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wszystkie przyprawy. Stawiamy na kuchence, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Do gotujących się składników dodajemy puree z dyni (lub puree i dżem dyniowy) i gotujemy kolejne 10 min na maleńkim ogniu. Pamiętamy, by co jakiś czas zamieszać.
Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przepuszczamy przez sitko i przelewamy do buteleczki lub słoiczka. Z tych proporcji otrzymamy 2 małe słoiczki.
Syrop taki nadaje się nie tylko do kawy, cudownie sprawdza się jako polewa do lodów czy naleśników, dodawałam go również do kanapek z serkiem oraz zamiast lukru do wypieków. Jest więc naprawdę wszechstronny ;)
Jeśli jednak chcemy pozostać przy jego klasycznym, kawowym wykorzystaniu, to również nie widzę przeszkód.
Pumpkin Spice Latte – składniki:
(na 1 porcję)
- espresso (pojedyncze lub podwójne – jak wolicie)
- 2/3 kubka mleka (sojowe lub zwykłe)
- 3 łyżki syropu dyniowego
Pumpkin Spice Latte – wykonanie:
Mleko podgrzewamy i spieniamy. Jeśli mamy wypasiony ekspres do kawy, to możemy go w tym momencie użyć. Jeśli nie – korzystamy ze spieniacza do mleka.
Na dno szklanki wlewamy syrop, delikatnie dodajemy mleczną piankę, na koniec ostrożnie po ściance dolewamy espresso.
Smacznego :)
Szkoła Jogi online
w Twoim domu
Chcę poczytać więcej >>>
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: