Ostatnio na naszej super tajnej ;) grupie pojawił się post z pytaniem o pomysły na wege obiady. I ja tak sobie wtedy pomyślałam – kurczę, przecież ja mam w szkicach na blogu post właśnie z przepisami na takie rzeczy! Sprawdziłam i był. Ostatnio zmodyfikowany 17. grudnia.
Jak to mówią – lepiej późno, niż jeszcze później ;) Dodaję dziś.
1. Pieczony kalafior z sosem tahini i pieczonymi ziemniaczkami
Składniki:
- kalafior (tyle ile zjemy)
- olej roślinny
- sól, pieprz
- ziemniaki + przyprawy do ziemniaków (np słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, tymianek)
Składniki do sosu:
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek wody
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól
Wykonanie:
Włączamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 stopni bez termoobiegu).
Obieramy ziemniaki, kroimy w grube talarki i wrzucamy na 10 minut do osolonego wrzątku. Po tym czasie wyjmujemy z wody i zostawiamy do przestygnięcia.
W miseczce mieszamy 2 łyżki oleju z przyprawami. Obtaczamy ziemniaki w tej mieszance, wykładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok 45-50 minut (do lekkiego zarumienienia). Warto przemieszać w trakcie pieczenia.
Od razu myjemy kalafior i łamiemy na różyczki. Obtaczamy w oleju z dodatkiem soli i pieprzu i wykładamy na blaszce. Kalafior pieczemy ok 40 minut (do lekkiego zarumienienia), czyli najlepiej jest włożyć go zaraz po ziemniakach i wyjąć wszystko razem.
Sos tahini:
W czasie pieczenia przygotowujemy sos – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe :)
Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu.
2. Makaron z soczewicą a’la bolognese
Makaron z soczewicą – składniki:
Składniki dobieramy sobie “na oko” w zależności od tego, ile chcemy zjeść ;)
- makaron
- cukinia
- ugotowana czerwona soczewica
- cebula pokrojona w kostkę
- czosnek pokrojony drobno
- passata
- sól, pieprz, papryka do smaku
- oregano lub inne zioła (najlepiej świeże)
Makaron z soczewicą – wykonanie
Makaron gotujemy zgodnie z tym, co na opakowaniu. Cukinię kroimy w dużą kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i przyprawy (bez ziół), tak żeby cebula się zeszkliła. Dodajemy cukinię i podsmażamy kolejnych kilka minut.
Następnie dodajemy soczewicę, wlewamy passatę, dosypujemy zioła. Gotujemy przez chwilę. Jeśli sos wymaga dodatkowego doprawienia, to doprawiamy :)
3. Łazanki z kiszoną kapustą curry
Składniki:
Na 2 osoby
- kiszona kapusta – ok 200 – 250 g
- makaron łazanki – tyle ile zjecie
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- świeży imbir ok 1 cm
- 1,5 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z tym, co na opakowaniu.
Kapustę odciskamy i kroimy na drobniejsze części. Jeżeli jest za kwaśna, można ją opłukać wodą, ale ja lubię taką kwaśną.
Na patelni lub z garnku szklimy na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy czosnek i imbir – najlepiej starte na tarce, jeśli nie to bardzo drobno pokrojone. Smażymy chwilę, dosypujemy curry i znów chwilę smażymy. Dodajemy kapustę i dusimy kilka minut pod przykryciem (można dolać wody jeśli trzeba). Doprawiamy solą i pieprzem. Jak będzie gotowe – dorzucamy jeszcze na chwilę ugotowany makaron i mieszamy wszystko razem.
Co tu dużo mówić, nawet Twój kot jadłby łazanki ;)
Szkoła Jogi online
w Twoim domu
Chcę poczytać więcej >>>
Co otrzymasz?
- Wysoką jakość domowej praktyki jogi w każdym wymiarze.
- Dostęp do unikalnych materiałów niedostępnych nigdzie indziej w sieci.
- Kameralną atmosferę w obliczu wzajemnego wsparcia wyjątkowej społeczności
Dołącz do nas >>>
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:
I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku
Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.