Ostatnio na naszej super tajnej ;) grupie pojawił się post z pytaniem o pomysły na wege obiady. I ja tak sobie wtedy pomyślałam – kurczę, przecież ja mam w szkicach na blogu post właśnie z przepisami na takie rzeczy! Sprawdziłam i był. Ostatnio zmodyfikowany 17. grudnia.

Jak to mówią – lepiej późno, niż jeszcze później ;) Dodaję dziś.

1. Pieczony kalafior z sosem tahini i pieczonymi ziemniaczkami

przepis na pieczony kalafior

Składniki:

  • kalafior (tyle ile zjemy)
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • ziemniaki + przyprawy do ziemniaków (np słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, tymianek)

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól

Wykonanie:

Włączamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 stopni bez termoobiegu).

Obieramy ziemniaki, kroimy w grube talarki i wrzucamy na 10 minut do osolonego wrzątku. Po tym czasie wyjmujemy z wody i zostawiamy do przestygnięcia.

W miseczce mieszamy 2 łyżki oleju z przyprawami. Obtaczamy ziemniaki w tej mieszance, wykładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok 45-50 minut (do lekkiego zarumienienia). Warto przemieszać w trakcie pieczenia.

Od razu myjemy kalafior i łamiemy na różyczki. Obtaczamy w oleju z dodatkiem soli i pieprzu i wykładamy na blaszce. Kalafior pieczemy ok 40 minut (do lekkiego zarumienienia), czyli najlepiej jest włożyć go zaraz po ziemniakach i wyjąć wszystko razem.

Sos tahini:

W czasie pieczenia przygotowujemy sos – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe :)

Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu.

2. Makaron z soczewicą a’la bolognese

przepis na makaron z soczewicą

Makaron z soczewicą – składniki:

Składniki dobieramy sobie “na oko” w zależności od tego, ile chcemy zjeść ;)

  • makaron
  • cukinia
  • ugotowana czerwona soczewica
  • cebula pokrojona w kostkę
  • czosnek pokrojony drobno
  • passata
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • oregano lub inne zioła (najlepiej świeże)

Makaron z soczewicą – wykonanie

Makaron gotujemy zgodnie z tym, co na opakowaniu. Cukinię kroimy w dużą kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i przyprawy (bez ziół), tak żeby cebula się zeszkliła. Dodajemy cukinię i podsmażamy kolejnych kilka minut.

Następnie dodajemy soczewicę, wlewamy passatę, dosypujemy zioła. Gotujemy przez chwilę. Jeśli sos wymaga dodatkowego doprawienia, to doprawiamy :)

3. Łazanki z kiszoną kapustą curry

przepis na łazanki z kiszoną kapustą 2

Składniki:

Na 2 osoby

  • kiszona kapusta – ok 200 – 250 g
  • makaron łazanki – tyle ile zjecie
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • świeży imbir ok 1 cm
  • 1,5 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z tym, co na opakowaniu.

Kapustę odciskamy i kroimy na drobniejsze części. Jeżeli jest za kwaśna, można ją opłukać wodą, ale ja lubię taką kwaśną.

Na patelni lub z garnku szklimy na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy czosnek i imbir – najlepiej starte na tarce, jeśli nie to bardzo drobno pokrojone. Smażymy chwilę, dosypujemy curry i znów chwilę smażymy. Dodajemy kapustę i dusimy kilka minut pod przykryciem (można dolać wody jeśli trzeba). Doprawiamy solą i pieprzem. Jak będzie gotowe – dorzucamy jeszcze na chwilę ugotowany makaron i mieszamy wszystko razem.

Co tu dużo mówić, nawet Twój kot jadłby łazanki ;)

przepis na łazanki z kiszoną kapustą

(Visited 4 469 times, 1 visits today)

Nadchodzące warsztaty jogi:

  
 
(Visited 4 469 times, 1 visits today)

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

(Visited 4 469 times, 1 visits today)

 

 

(Visited 4 469 times, 1 visits today)
No more articles
Close