Jakiś czas temu pytałam Was o to, czy chcecie wpis z pomysłami na rozgrzewające napoje. Pisaliście, że chcecie, więc… postanowiłam zrobić combo – nie tylko rozgrzewające napoje, ale również przepisy na zimowe wypieki, które pachną jak Święta.

Korzystajcie do woli!

Zimowe wypieki pachnące Świętami

Nie wiem, jak to wygląda u Was, ale mnie najlepiej w świąteczny nastrój wprowadzają właśnie wypieki. No i światełka – choinka, świeczki i inne tego typu historie, ale tego się jednak zjeść nie da ;)

Przepis na wegańskie cinnamon rolls

Pytałam Was, czy chcecie wegańską wersję przepisu na cinnamon rolls, czyli moim zdaniem najpyszniejszych zimowych bułeczkek z cudownym cynamonowym nadzieniem. Świetnie nadają się nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Albo na wieczór, w połączeniu z gorącym kakao…

wegańskie cinnamon rolls

Wegańskie cinnamon rolls – składniki:

ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki + 4 łyżki mleka roślinnego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli

nadzienie cynamonowe:

  • 8 łyżeczek oleju kokosowego
  • 5 łyżek cukru – najlepiej trzcinowego
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

Wegańskie cinnamon rolls – wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy do miseczki i mieszamy z 1/2 szklanki letniego (nie gorącego, ani nawet nie mocno ciepłego!) mleka i łyżką cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, czyli ok. 20 minut.

W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy cukier, mieszamy. Gdy ostygnie, ale nie stężeje dodajemy pozostałe 4 łyżki mleka.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy do tego nasz rozczyn i mieszankę oleju z cukrem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Krótko przed upłynięciem tego czasu, przygotowujemy nadzienie. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, schładzamy, by nie był gorący, ale nie stężał i dodajemy cukier z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, wykładamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta – grubość ciasta to ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy je cynamonowym nadzieniem i zwijamy w roladę.

Gotową roladę kroimy na plasterki grubości ok. 2-3 cm i układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry wygląda to jak leżące obok siebie ślimaki. Zachowujemy odstępy, bo bułeczki będą rosnąć. Zostawiamy je jeszcze na ok. 30 min pod ściereczką do wyrośnięcia.

Pieczemy w  180ºC około 20 minut – do zarumienienia.

Opcjonalnie możemy polać je lukrem – 4 czubate łyżki cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody.

wegańskie cinnamon rolls

Wegańskie pierniczki

Czy jest coś, co bardziej kojarzy się ze Świętami niż pierniczki?

Chyba nie ma, a przynajmniej nie ma tego wiele. Przepis, który podaję Wam poniżej, nadaje się do dekorowania, a także do wieszania na choince.

Można zrobić również wersję z “miejscem” na kubek, dzięki czemu służą jako fajna ozdoba i dodatek do kawy czy innych gorących napojów.

Przepis na wegańskie pierniczki >>> 

Wegańskie drożdżówki z czekoladą

Finezyjnie zawinięte czekoladowe bułeczki swego czasu  zwróciły Waszą uwagę na Instagramie. W mojej wersji jako nadzienie wykorzystałam calutką tabliczkę czekolady, jednak śmiało można to sobie modyfikować wedle upodobań.

Sam przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Do jego wykonania nie potrzebujecie również wielu składników. Jedynym wyzwaniem może być zwijanie drożdżówek w „ślimaczki”, ale mam nadzieję, że z moją instrukcją poradzicie sobie ze wszystkim w mgnieniu oka.

drozdzowki-bez-jajek

Przepis na wegańskie drożdżówki z czekoladą >>> 

Kolakakor – szwedzkie świąteczne ciasteczka karmelowe

Ciasteczka kolakakor to wypiek który zadowoli zarówno dzieci jak i dorosłych. Cudownie karmelowe w smaku oraz banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Są chrupkie, ale w środku delikatnie ciągnące.

A zapach roznoszący się w kuchni podczas pieczenia jest wprost nie do opisania!

kolakakor-przepis

Przepis na ciasteczka kolakakor >>> 

Najprostsze na świecie ciasto czekoladowe

Jeśli szukasz przepisu na proste ciasto czekoladowe, to tu jest kres Twojej podróży :) Do jego przygotowania nie potrzebujemy absolutnie żadnych kulinarnych umiejętności, mogłabym się nawet założyć, że da się je spreparować z zawiązanymi oczami. Ponadto, przygotujemy to ciasto bez miksera, ani jakichkolwiek zaawansowanych technologicznie gadżetów. Wystarczy nam łyżka, miska i kubek.

A wiadomo, że zima i czekolada do doskonały duet.

Przepis na ciasto czekoladowe >>>

Zimowe rozgrzewające napoje

Za oknem pierwsze śniegi i pierwsze mrozy. Przez jednych wyczekiwane, przez innych znienawidzone. Jednak zarówno entuzjastom jak i zdecydowanym przeciwnikom przyda się coś na rozgrzanie. Poniżej 3 pomysły na przepyszne, rozgrzewające napoje.

Rozgrzewająca herbata z malinami

Słodka herbata z dodatkiem cynamonu, goździków, malin i pomarańczy. Idealna na wieczór.

herbata z malinami

Przepis na rozgrzewającą herbatę z malinami >>> 

Ciepła woda z cytryną i pieprzem cayenne

Moje ulubione odkrycie. Ostatnio piję taką mieszankę prawie codziennie rano. Do ciepłej (nie gorącej!) wody dodajemy cytrynę (ja wyciskam całą połówkę na szklankę), szczyptę pieprzu cayenne i cynamonu. Można dosłodzić miodem, ja tak robię :)

Można również zrobić wersję ze świeżym imbirem – plasterki imbiru zalewamy gorącą wodą, dopiero gdy przestygnie, dodajemy resztę składników.

Poza tym sam imbir zalany gorącą wodą tez jest pycha!

Herbata z rozmarynem i pieprzem

Podpatrzone w jednej z krakowskich kawiarni i… miłość od pierwszego wejrzenia!

Herbata z rozmarynem i pieprzem – składniki:
  • czarna herbata
  • czerwony pieprz – kilka ziarenek
  • mrożone maliny lub konfitura malinowa – ok. 1 łyżki, w ostateczności syrop malinowy
  • świeży rozmaryn – mała gałązka
  • miód lub inny słodzik do smaku
Herbata z rozmarynem i pieprzem – wykonanie:

Herbatę można przyrządzić na 2 sposoby: na szybko lub z namaszczeniem ;)

W wersji na szybko – wszystkie składniki (oprócz miodu) umieszczamy w kubku, wcześniej pieprz rozgniatamy na mniejsze kawałki (w moździerzu lub łyżką). Całość zalewamy gorącą wodą i gotowe.

W wersji gdy mamy więcej czasu – w garnuszku gotujemy wodę, dodajemy do niej czarną herbatę. Gdy się zaparzy, wrzucamy gałązkę rozmarynu i chwilę podgrzewamy, by rozmaryn uwolnił soki. Resztę składników i rozgnieciony pieprz umieszczamy w kubku, zalewamy herbatą i dosładzamy do smaku.

Dajcie znać w komentarzu, która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu! :)

Miej umiar z dedykacją

(Visited 4 301 times, 1 visits today)

Nadchodzące warsztaty jogi:

(Visited 4 301 times, 1 visits today)

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

(Visited 4 301 times, 1 visits today)
(Visited 4 301 times, 1 visits today)
No more articles
Close