Zimowe wypieki i rozgrzewające napoje, które pachną jak Święta!
Jakiś czas temu pytałam Was o to, czy chcecie wpis z pomysłami na rozgrzewające napoje. Pisaliście, że chcecie, więc… postanowiłam zrobić combo – nie tylko rozgrzewające napoje, ale również przepisy na zimowe wypieki, które pachną jak Święta.
Korzystajcie do woli!
Zimowe wypieki pachnące Świętami
Nie wiem, jak to wygląda u Was, ale mnie najlepiej w świąteczny nastrój wprowadzają właśnie wypieki. No i światełka – choinka, świeczki i inne tego typu historie, ale tego się jednak zjeść nie da ;)
Przepis na wegańskie cinnamon rolls
Pytałam Was, czy chcecie wegańską wersję przepisu na cinnamon rolls, czyli moim zdaniem najpyszniejszych zimowych bułeczkek z cudownym cynamonowym nadzieniem. Świetnie nadają się nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Albo na wieczór, w połączeniu z gorącym kakao…
Wegańskie cinnamon rolls – składniki:
ciasto:
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki + 4 łyżki mleka roślinnego
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
nadzienie cynamonowe:
8 łyżeczek oleju kokosowego
5 łyżek cukru – najlepiej trzcinowego
2 łyżki mielonego cynamonu
Wegańskie cinnamon rolls – wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy do miseczki i mieszamy z 1/2 szklanki letniego (nie gorącego, ani nawet nie mocno ciepłego!) mleka i łyżką cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, czyli ok. 20 minut.
W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy cukier, mieszamy. Gdy ostygnie, ale nie stężeje dodajemy pozostałe 4 łyżki mleka.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy do tego nasz rozczyn i mieszankę oleju z cukrem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Krótko przed upłynięciem tego czasu, przygotowujemy nadzienie. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, schładzamy, by nie był gorący, ale nie stężał i dodajemy cukier z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, wykładamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta – grubość ciasta to ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy je cynamonowym nadzieniem i zwijamy w roladę.
Gotową roladę kroimy na plasterki grubości ok. 2-3 cm i układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry wygląda to jak leżące obok siebie ślimaki. Zachowujemy odstępy, bo bułeczki będą rosnąć. Zostawiamy je jeszcze na ok. 30 min pod ściereczką do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180ºC około 20 minut – do zarumienienia.
Opcjonalnie możemy polać je lukrem – 4 czubate łyżki cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody.
Wegańskie pierniczki
Czy jest coś, co bardziej kojarzy się ze Świętami niż pierniczki?
Chyba nie ma, a przynajmniej nie ma tego wiele. Przepis, który podaję Wam poniżej, nadaje się do dekorowania, a także do wieszania na choince.
Można zrobić również wersję z “miejscem” na kubek, dzięki czemu służą jako fajna ozdoba i dodatek do kawy czy innych gorących napojów.
Finezyjnie zawinięte czekoladowe bułeczki swego czasu zwróciły Waszą uwagę na Instagramie. W mojej wersji jako nadzienie wykorzystałam calutką tabliczkę czekolady, jednak śmiało można to sobie modyfikować wedle upodobań.
Sam przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Do jego wykonania nie potrzebujecie również wielu składników. Jedynym wyzwaniem może być zwijanie drożdżówek w „ślimaczki”, ale mam nadzieję, że z moją instrukcją poradzicie sobie ze wszystkim w mgnieniu oka.
Ciasteczka kolakakor to wypiek który zadowoli zarówno dzieci jak i dorosłych. Cudownie karmelowe w smaku oraz banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Są chrupkie, ale w środku delikatnie ciągnące.
A zapach roznoszący się w kuchni podczas pieczenia jest wprost nie do opisania!
Jeśli szukasz przepisu na proste ciasto czekoladowe, to tu jest kres Twojej podróży :) Do jego przygotowania nie potrzebujemy absolutnie żadnych kulinarnych umiejętności, mogłabym się nawet założyć, że da się je spreparować z zawiązanymi oczami. Ponadto, przygotujemy to ciasto bez miksera, ani jakichkolwiek zaawansowanych technologicznie gadżetów. Wystarczy nam łyżka, miska i kubek.
Za oknem pierwsze śniegi i pierwsze mrozy. Przez jednych wyczekiwane, przez innych znienawidzone. Jednak zarówno entuzjastom jak i zdecydowanym przeciwnikom przyda się coś na rozgrzanie. Poniżej 3 pomysły na przepyszne, rozgrzewające napoje.
Rozgrzewająca herbata z malinami
Słodka herbata z dodatkiem cynamonu, goździków, malin i pomarańczy. Idealna na wieczór.
Moje ulubione odkrycie. Ostatnio piję taką mieszankę prawie codziennie rano. Do ciepłej (nie gorącej!) wody dodajemy cytrynę (ja wyciskam całą połówkę na szklankę), szczyptę pieprzu cayenne i cynamonu. Można dosłodzić miodem, ja tak robię :)
Można również zrobić wersję ze świeżym imbirem – plasterki imbiru zalewamy gorącą wodą, dopiero gdy przestygnie, dodajemy resztę składników.
Poza tym sam imbir zalany gorącą wodą tez jest pycha!
Herbata z rozmarynem i pieprzem
Podpatrzone w jednej z krakowskich kawiarni i… miłość od pierwszego wejrzenia!
Herbata z rozmarynem i pieprzem – składniki:
czarna herbata
czerwony pieprz – kilka ziarenek
mrożone maliny lub konfitura malinowa – ok. 1 łyżki, w ostateczności syrop malinowy
świeży rozmaryn – mała gałązka
miód lub inny słodzik do smaku
Herbata z rozmarynem i pieprzem – wykonanie:
Herbatę można przyrządzić na 2 sposoby: na szybko lub z namaszczeniem ;)
W wersji na szybko – wszystkie składniki (oprócz miodu) umieszczamy w kubku, wcześniej pieprz rozgniatamy na mniejsze kawałki (w moździerzu lub łyżką). Całość zalewamy gorącą wodą i gotowe.
W wersji gdy mamy więcej czasu – w garnuszku gotujemy wodę, dodajemy do niej czarną herbatę. Gdy się zaparzy, wrzucamy gałązkę rozmarynu i chwilę podgrzewamy, by rozmaryn uwolnił soki. Resztę składników i rozgnieciony pieprz umieszczamy w kubku, zalewamy herbatą i dosładzamy do smaku.
Dajcie znać w komentarzu, która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu! :)
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.Zgadzam sięPolityka prywatności