Wegańska tarta z truskawkami to świetny pomysł na szybki, letni deser. Możemy ją wykonać w dwóch wersjach – z pieczonym spodem, albo takim na zimno z ciasteczek i masła orzechowego.
Truskawki możemy zastępować innymi owocami, na pewno sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczka. Sprawdzą się również te mrożone, jednak po wcześniejszym rozmrożeniu i odsączeniu.
Zamiast jednej formy równie dobrze możemy przygotować mniejsze desery – używając kokilek czy foremek do muffinek.
Wegańska tarta z truskawkami i kokosową śmietanką – składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki mąki (dowolnej, u mnie była szklanka pełnoziarnistej pszennej i pół szklanki jaglanej)
- szczypta soli
- łyżka cukru pudru/pół łyżki stewii/nieco więcej niż łyżka ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- chłodna woda
Kokosowa masa śmietanowa:
- puszka schłodzonej śmietany kokosowej
- cukier/stewia/ksylitol do smaku
- opcjonalnie trochę wiórków kokosowych
- opcjonalnie kilka kropel ekstraktu waniliowego
- świeże truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki lub inne owoce do dekoracji
Wegańska tarta z truskawkami i kokosową śmietanką – wykonanie:
Spód
Mąkę mieszamy z solą, cukrem i wiórkami, dodajemy olej i mieszamy, aż wytworzą się grudki. Dodajemy po odrobinie wody, cały czas zagniatamy ciasto – wszystko do czasu aż przestanie się kleić do rąk. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki naszą kulę ciasta, formę wykładamy papierem do pieczenia, na nią kładziemy ciasto – ja preferuję metodę ścierania go na tarce. Można również po prostu rozpłaszczyć ją dłońmi.
Moja forma ma średnicę 21 cm, ale nic się nie stanie jeśli będzie odrobinę mniejsza lub większa.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut do delikatnego zarumienienia.
Wegańska bita śmietana
Bierzemy gęstą część mleka kokosowego z puszki. Ważne, żeby przed ubijaniem puszka spędziła minimum 24 godziny w lodówce. Najlepiej niech po prostu jakaś zawsze tam stoi.
Ubija się ją dokładnie tak samo jak normalną. Na koniec dodajemy stewię, ksylitol lub cukier do smaku. Możemy wymieszać ją z wiórkami kokosowymi i ekstraktem waniliowym. Gotową śmietanę wykładamy na upieczony i ostudzony spód. Dekorujemy kawałkami truskawek. Możemy posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi.
Najlepiej wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, wtedy śmietana fajnie zgęstnieje. Mi się czekać nie chciało, ale nie zamierzam się tłumaczyć dlaczego ;)
Wersja na zimno bez pieczenia
Jeżeli zależy nam na czasie, albo po prostu nie mamy ochoty piec – jako podstawę tarty możemy również wykorzystać orzechowo-ciasteczkowy spód jagielnika. Pyszna sprawa, polecam. Cały jagielnik również :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:
I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku
Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.