Pytanie „co na śniadanie?” zadaje sobie codziennie masa ludzi. Dlatego, żeby ułatwić nam wszystkim życie, przygotowałam zestawienie 14 pomysłów na szybkie, zdrowe i smaczne śniadanie. Mam nadzieję, że się przydadzą :)

Co na śniadanie zamiast kanapek?

Samych kanapek także nie warto dyskredytować, bo można je przyrządzić naprawdę na milion różnych sposobów. U nas w kanapkarstwie specjalizuje się mężczyzn, więc jeśli chcecie wiedzieć na ten temat coś więcej, to jednak nie mnie pytajcie :)

Ale! 3 pomysły na pasty do kanapek Wam podrzucałam, wiem, że wielu osobom się przydały.

 

pasty do kanapek

 

W przypadku kanapkowego znudzenia, warto pomyśleć o zmianie tego co najważniejsze, czyli o pieczywie. Na temat przepisu na chleb… teściowej cały czas dostaję od Was miłe opinie. Jest smaczny, a do tego robi się naprawdę sam, bez żadnego wyrabiania. 


przepis na chleb domowy

A jeśli jesteśmy pewni, że kanapki odpadają, poniżej pomysły na śniadanie. Jest aż 14 różnych :)

1. Dwuskładnikowe placuszki

Danie najprostsze z możliwych.

Składniki:

  • 2 banany
  • 3 łyżki dowolnej mąki

Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z mąką. Smażymy na patelni do uzyskania złocistego koloru i gotowe.

Ja swoje polewałam karobem, można w tym celu wykorzystać również miód czy syrop klonowy. I dodać dowolne owoce do dekoracji.

 

co na śniadanie

2. Pancakes z płatków owsianych

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • dwa banany
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • czubata łyżka dowolnej mąki

Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Banany rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy.

Placuszki smażymy na odrobinie oleju. Najlepiej podawać ciepłe z dodatkami według uznania.

 

placuszki owsiane

3. Resztki z obiadu

Zamiast zastanawiać się co na śniadanie, lepiej sprawdzić… co zostało z obiadu :)

Może brzmi strasznie, ale warto rozważyć taką opcję. Jako populacja wyrzucamy ogromne ilości jedzenia, dlatego każdy sposób na ograniczenie tego zjawiska jest dobry.

Śmiało możemy odtworzyć dokładnie to samo, co było na obiad. Albo przyrządzić sobie coś w rodzaju sałatki na wynos: wtedy do słoika/pojemnika układamy warstwowo poszczególne składniki, przed samym jedzeniem możemy polać oliwą lub dowolnym sosem.

Fajna, wielopiętrowa mieszanka. Chyba nawet szybsza w przygotowaniu niż kanapki.

 

17934596_1442623129132646_5895775974577930240_n

4. Budyń z kaszy jaglanej

Jaglanka ma cały szereg zalet: jest lekkostrawna, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia pracę jelita grubego, odkwasza – sama jest zasadotwórcza,   wpływa na przemianę materii – ułatwiając tym samym odchudzanie. Dodatkowo zwiera cynk, krzem – wzmacniający włosy i paznokcie, żelazo oraz potas.

Budyń z kaszy jaglanej to przepis na śniadanie idealne. Zwłaszcza, jeśli jest z dodatkiem kakao. Dokładny sposób na przyrządzenie takiego budyniu znajdziecie w mojej darmowej książce kucharskiej.

Na blogu znajdziecie również:

 

czekoladowy budyń jaglany na śniadanie

5. Smoothie owocowe

Jeśli posiadacie blender, to nic nie stoi na przeszkodzie, by na śniadanie raczyć się po prostu owocowym smoothie. U mnie bazą prawie zawsze są banany i sok wyciśnięty z pomarańczy. Reszta to kwestia nastroju, chęci i pomysłu.

 

owocowe smoothie na śniadanie

6. Zielone smoothie

Przepis na smoothie z jarmużem i smoothie z kiwi, banaem i szpinakiem znajdziecie w wege książce.

 

zielone smoothie

7. Płatki jaglane

Gdy rano mamy mało czasu, warto skorzystać z płatków jaglanych. Smakują podobnie do kaszy jaglanej, ale są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu.

Przygotowujemy je w taki sam sposób jak owsiankę. Do gotowej mieszanki dodajemy dowolne owoce. Zamiast wody do gotowania możemy również użyć mleka.

 

płatki jaglane na śniadanie

8. Pudding z chia

Pudding z nasion chia to świetny sposób na odżywcze śniadanie, albo małą przegryzkę. Ja takie rozwiązanie lubię zwykle latem, gdy w upalne dni nie mam ochoty na pożywne śniadania.

Wieczorem zalewamy 2 łyżki nasion chia szklanką mleka roślinnego, dodajemy dowolny słodzik: miód, syrop z agawy, syrop klonowy. Możemy dodać również kakao czy karob. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy raz jeszcze i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. A jeśli nie chcemy czekać tak długo – pudding powinien być gotowy do jedzenia za ok 3-4 godziny.

Po wyjęciu z lodówki raz jeszcze mieszamy i dekorujemy dowolnymi owocami.

 

pudding chia na śniadanie

9. Ryż na mleku i wspomnienia z dzieciństwa

Co na śniadanie gdy dzień jest słaby i mamy ogromną ochotę przytulić się do mamy? Najlepiej ryż na mleku :)

Ryżu przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, ale zamiast wody dodajemy mleko i to nieco więcej, niż dalibyśmy wody. Polecam wykorzystać w tym celu mleko kokosowe. Można  sobie dosłodzić do smaku.

Gdy ryż jest gotowy możemy dodać do niego dowolne owoce czy bakalie. Tu w zestawieniu z malinami, migdałami i granatem.

 

ryż na mleku na śniadanie

 

10. Sałatka owocowa lub warzywna

Sałatki są świetnym pomysłem na śniadanie, bo robi się je zupełnie na oko. I to z resztek w lodówce. Tak samo jak z wykorzystaniem obiadu – sos dodajemy dopiero przed samym jedzeniem.

A jeśli chcecie konkretów – na blogu poleca się wiosenna, lekka sałatka z pietruszkowym pesto.

 

sałatka owocowa na śniadanie

 

11. Batoniki owsiane

Najlepiej przygotować dzień wcześniej i rano po prostu zabrać ze sobą.

• szklanka płatków owsianych
• garść bakalii (orzechy, jagody goji, rodzynki, pestki dyni i słonecznika) • może być też drobno pokrojona czekolada (kilka kostek)
• 2 łyżeczki cynamonu
• łyżeczka imbiru
• szczypta soli
• 2 banany (ugniecione widelcem lub blenderem na purée)

Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy purée z banana. Włączamy piekarnik na 180 st. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, wykładamy na nią masę i ugniatamy zwilżonymi wodą palcami na grubość ok 0,5 cm. Pieczemy ok 15-20 minut – do złotego koloru. Kroimy po ostudzeniu.

Inne ciasteczkowe propozycje:

 

ciasteczka owsiane

12. Drożdżówki i inne wypieki

To tez pomysł, który musimy przygotować sobie dzień wcześniej. Jednak warto, bo mało jest rzeczy piękniejszych, niż dzień rozpoczęty od domowego ciasta ;)

Pomysły na śniadaniowe wypieki:

 

drożdżówki na śniadanie

 

13. Owsianka

Owsiankę zna chyba każdy, jada się ją stosunkowo często.  Jeśli więc znudziła Ci się klasyczna wersja – pomyśl nad odmianą: suszonymi owocami, polewą czekoladową, dodatkiem kakao czy pasty tachini. Warto również pomyśleć o karmelizowanych owocach – kilka pomysłów znajdziecie w mojej wege książce kucharskiej.

Poza tym owsianki warto również wypróbować w wersji pieczonej:

 

owsianka z suszonymi owocami

karmelizowane owoce

 

14. Domowe lody i owoce

Wiosna i lato sprzyja jedzeniu lekkich śniadań. Nawet jeśli nie chce nam się robić pełnowymiarowej sałatki – miska pokrojonych owoców w zupełności da radę. Warto wzbogacić ją o kilka orzechów.

 

owoce na śniadanie

 

A w dni naprawdę gorące sprawdzą się domowe lody bananowe. Kilka wariacji na ich temat podrzucę Wam wkrótce.

 

lody na śniadanie

 

Mam nadzieję, że pomysły się przydadzą i rozgromią nudę kanapkowych śniadań. Nie ma w nich absolutnie nic złego, jednak od czasu do czasu potrzebujemy odmiany. Nawet decydując się na określoną potrawę, pamiętajmy, że jest tyle różnych składników, które możemy wykorzystać jako dodatki i bazy do śniadania, że nawet jedząc „to samo” za każdym razem może być „inaczej”.

Poza tym, jeśli oprócz pytania „Co na śniadanie ?” głowicie się również nad tym co można jeść w pozostałej części dnia – rozwiązanie przychodzi samo. Darmowa wegańska książka kucharska z przepisami i gotowym menu na cały tydzień. 

 

Pobierz darmową książkę kucharską >>>

 

weganskie-przepisy

Nadchodzące warsztaty jogi:

 

(Visited 13 174 times, 1 visits today)

Miej umiar z dedykacją

(Visited 13 174 times, 1 visits today)

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

(Visited 13 174 times, 1 visits today)
(Visited 13 174 times, 1 visits today)
  • Laura Sielskie Zycie

    Świetne pomysły, na pewno niejeden wypróbuję :)

  • stopthedot

    Jak można przechowywać te batoniki? W szczelnie zamkniętym pudełku? Jak długo? W sumie większość z tych przepisów stosuję jako drugie śniadanie. Ale owsiankę na pierwsze uuuuwielbiam! Jaglanka i placuszki jakoś nie do końca mi przypadły do gustu. Smoothie i chia też zawsze na drugie śnaidanie lub podwieczorek. A na same śniadania to bardzo często też wszelakie kombinacje jajek pochłaniam, no ale jajka już wegańskie nie są ;)

    • U mnie szybko znikają, 3 dni to maks ;) ja przechowuję w szklanym słoiczku ze szklaną pokrywką – czyli nie takim mega szczelnym :) ale zwykle pudełko plastikowe czy słoik też będzie ok :)

  • Wczoraj i dzisiaj miałam taką pustkę w głowie, co zjeść na śniadanie. Najzabawniejsze, że dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że mam płatki owsiane i banany, i zamiast to pomieszać i podsmażyć. Jutro się poprawię.

  • Edyta

    U mnie na śniadanie najczęściej jest mussli z jogurtem naturalnym i owocami, szybko się robi i jest smaczne. Zdarza mi się (jak wcześniej wstanę) wyciągnąć mojego dezala i piec gofry, tylko nie słodkie a wytrawne z jajkiem sadzonym czy łososiem. Do tego koniecznie szklanka świeżo wyciżniętego soku z pomarańczy. Pycha!

  • Alicja

    Polecam burrito śniadaniowe. Jajecznica plus to co się ma w lodówce, do tego ser i zawinięte w tortille. A jak wiadomo, wszystko co jest zawinięte w tortille smakuje lepiej ;)

    • Myślałam, że burrito śniadaniowe, to będzie człowiek zwinięty w kołdrę 😁

      • Alicja

        Hehe, czasami się nie da :P

  • Mniammmmmmmmmmmm<3!

  • Joanna Stamblewska

    Świetne przepisy, a placuszki bananowe obłędne! <3

  • Marta Janina

    A te „babeczki” ze zdjęcia głównego tego artykułu jest jakiś przepis:)???? Wyglądają pysznie. …..

    • kurcze, cały wpis to zlepek różności z Instagrama i powiem Ci, że za skarby nie mogę sobie przypomnieć co to za babeczki :) wiem tylko, że na pewno przyrządzała je moja siostra, gdy wpadła nas odwiedzić w Danii – nawet jej ręka jest na zdjęciu ;)

  • marchewka

    Przyznam sie że ze mnie to trochę pracoholiczka jest. I zamawiam gotowe jedzenie.. Nie są to fast foody bo od nich bym szybko przytyła tylko dieta pudełkowa z lightdieta. zwykle kładę się późno spać więc ranoo wolę sobie dłużej pospać niż przygotowywać śniadanie. A tak jak wstaje mam już jedzenie w lodówce i wychodzę. Na resztę dnia posiłki też mam więc nie muszę się marwić co dzisiaj zjem. Z tych przepisów to czasami np. mussli z jogurtem i owocami mam.

  • Świetne przepisy, każdy w moim guście ;) Postaram się w najbliższym czasie wypróbować po kolei wszystkie :)
    Piękne zdjęcia <3

  • Magdalena

    Mogę zapytać jakiego blendera Pani używa? Budyń jaglany czy jagielnik ma dla mnie tą przeszkodę, że kasza jaglana zapycha mi blender i nie daje rady jej zmiksować (a zdawało by się miękka i łatwa rzecz). Zależało by mi również na takim, który poradzi sobie z zamrożonymi kawałkami bananów na lody. Mój kielichowy 800W sobie nie radzi!
    Czy to musi być blender z górnej półki cenowej??

Close