Czasem jest tak, że nie mamy pomysłu na to, co można zjeść na śniadanie, lub zabrać ze sobą jako przekąskę do szkoły czy pracy. Wtedy z pomocą przychodzą wpisy, które podrzucają kilka pomysłów na raz. Jeśli więc po głowie chodzą Ci wegańskie kanapki – poniżej znajdziesz 3 pomysły na pyszne pasty.
I nie, wcale nie trzeba się wyrzekać mięsa tylko po to, by je zjeść ;) Czasem po prostu mogą być fajną odmianą.
Wegańskie kanapki – pasta z groszku.
- 1 szklanka mrożonego groszku lub puszka groszku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta bazylii lub kilka listków świeżej
Mrożony groszek wsypujemy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W przypadku tego z puszki – wystarczy go po prostu odlać z zalewy.
Groszek umieszczamy w blenderze, dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią według uznania.
Wegańskie kanapki – hummus.
- 1 szklanka suchej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno skrojone
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- odrobina zimnej wody
Jeśli korzystamy z ciecierzycy NIE z puszki.
Wieczorem, dzień przed przygotowaniem zalewamy ją zimną wodą. Ważne jest, żeby wody było ponad 2 razy więcej niż ciecierzycy. Taką mieszankę zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy i płuczemy. Wkładamy do garnka, zalewamy dużą ilością świeżej wody i gotujemy. Gotowanie powinno trwać około 30-40 minut – ciecierzyca będzie gotowa, jeśli z łatwością będzie ją można rozgnieść w palcach i będzie miała maślaną konsystencję. Nie może być sucha wewnątrz! Ugotowaną odcedzamy i raz jeszcze dokładnie płuczemy.
Odsączoną ciecierzycę z puszki lub tę ugotowaną umieszczamy w pojemniku lub blenderze i zaczynamy miksować na pastę.
W międzyczasie dodajemy resztę w składników: pastę tahini, sok z cytryny, czosnek. Na koniec doprawiamy do smaku.
Ważne jest by hummus miał odpowiednią konsystencję pasty – dlatego na koniec stopniowo dodajemy po łyżce zimnej wody, cały czas miksując, aż całość złączy się w idealną, gładką konsystencję.
Wegańskie kanapki – guacamole.
- dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie pomidor
Awokado myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
Do zrobienia guacamole nie musimy używać blendera – wystarczy rozgnieść awokado widelcem na pastę. Następnie dodajemy sok z limonki, pokrojony drobniutko czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
Jeżeli chcemy, możemy pokroić w kostkę pomidora i zmieszać go z guacamole.
Wegańskie kanapki – przepisy do pobrania.
Powyższe pomysły można sobie również pobrać w formie pdf gotowego do druku. Bez zdjęć, tak że w wersji przyjaznej dla kieszeni ;)
Prosty i szybki domowy chleb.
Nie da się ukryć, że idealnym dodatkiem, a w sumie to nawet podstawą dobrych kanapek jest domowy chleb.
Dlatego chętnie dzielę się przepisem na szybki i łatwy wypiek. Nie wymaga wyrabiania ani żadnych innych umiejętności kulinarnych i robi się go naprawdę bardzo szybko.
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: