Szybki i prosty przepis na chleb. Podpatrzony u teściowej, więc siłą rzeczy – musi być dobry :)

Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych. Do jego wyrobienia wystarczy tylko miska i łyżka, więc jak się człowiek uprze, to nie zabrudzi nawet paluszka. Zmywania też nie ma dużo, danie można uznać za jednogarnkowe, nie będzie potrzebne nawet robienie zaczynu z drożdży.

Prościej się chyba nie da :)

 

przepis na chleb domowy

Prosty przepis na chleb – składniki.

przepis na 1 bochenek chleba

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki otrębów (obojętnie jakich)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • niepełna łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 0,5 l ciepłej wody
  • w wersji na słodko – można dodać kawałki gorzkiej czekolady

W kwestii ziarenek – możemy zachować absolutną dowolność. Czyli można dać np. 7 łyżek słonecznika i nic więcej. Kawałki czekolady, orzechy, siemię lniane, wszystko co przyjdzie Wam do głowy, na pewno się sprawdzi.

Ten chleb po prostu nie może nie wyjść ;)

 

przepis na chleb

Prosty przepis na chleb – wykonanie.

Wszystkie ziarna, mąkę i drożdże umieszczamy w miseczce i mieszamy łyżką. Gotową mieszankę zalewamy wodą, raz jeszcze mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.

 

szybki przepis na chleb

 

Po upływie 20 minut – raz jeszcze mieszamy i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na 40 minut. Pod koniec tego czasu możemy już włączyć piekarnik, żeby się nagrzewał.

Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 220 stopni (bez termoobiegu) przez 60 min. Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił.

 

prosty chleb

Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb?

Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.

Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek.

Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły.



szybki chleb

 

PS wierzcie lub nie, ale prosiłam mężczyzna o poważną i dorosłą minę do zdjęcia :)

 


Tak jak pisałam na początku – prościej i szybciej się chyba nie da ;)
A jak się da – to proszę koniecznie o informacje w komentarzu.

Miej umiar z dedykacją

(Visited 42 610 times, 53 visits today)

Nadchodzące warsztaty jogi:

Kliknij zdjęcie, by zobaczyć szczegóły

(Visited 42 610 times, 53 visits today)

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

(Visited 42 610 times, 53 visits today)
(Visited 42 610 times, 53 visits today)
No more articles
Close