Finezyjnie zawinięte czekoladowe bułeczki zwróciły Waszą uwagę na Instagramie. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na wegańskie drożdżówki z nadzieniem czekoladowym, których zawijasy na pewno zainteresują domowników. W mojej wersji jako nadzienie wykorzystałam calutką tabliczkę czekolady, jednak śmiało można to sobie modyfikować wedle upodobań.
Sam przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Do jego wykonania nie potrzebujecie również wielu składników. Jedynym wyzwaniem może być zwijanie drożdżówek w “ślimaczki”, ale mam nadzieję, że z moją instrukcją poradzicie sobie ze wszystkim w mgnieniu oka.
Wegańskie drożdżówki – składniki.
- 25 g drożdży świeżych
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru lub czegoś, czego używacie do słodzenia
- 200 ml mleka roślinnego/zwykłego lub wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Nadzienie:
- u mnie tabliczka czekolady i kilka łyżek mleka roślinnego
- możemy użyć dowolnej konfitury lub kremu
Wegańskie drożdżówki – wykonanie.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Jeżeli używacie suchych – ten etap możecie pominąć.
Aby zrobić rozczyn – w misce łączymy drożdże z 1/4 szklanki ciepłego mleka lub wody dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki pszennej. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki, cukru i mleka/wody. Wyrabiamy ręką lub łyżką. Dodajemy olej i szczyptę soli i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie się za bardzo kleiło do rąk. Gdy będzie zbyt lepkie możemy dodać odrobinę mąki.
Gotową masę pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką, na ok 40 min do wyrośnięcia.
Wegańskie drożdżówki – nadzienie czekoladowe.
Tak naprawdę jako nadzienie do drożdżówek możemy wykorzystać praktycznie wszystko: dowolną konfiturę, gotowy krem czekoladowy, orzechowy czy cynamon z masłem i cukrem.
Ja w swojej wersji rozpuściłam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i dodałam do niej kilka łyżek mleka.
Wegańskie drożdżówki – zawijanie.
Zawijanie to jedyny zawiły proces w całym wypieku, ale mam nadzieję, że uda się go łatwo wytłumaczyć za pomocą instrukcji obrazkowej.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części, w zależności od tego jak duże drożdżówki chcemy uzyskać.
Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, smarujemy nadzieniem (w moim przypadku rozpuszczoną czekoladą z mlekiem) i zawijamy jak naleśnika. Następnie przecinamy go wzdłuż, zostawiając od góry ok 2 cm.
Przecięte końce zawijamy wokół siebie, następnie z całości formujemy kółko.
Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 15-30 min do wyrośnięcia. W tym momencie najlepiej jest po prostu włączyć piekarnik na 175 stopni i poczekać aż się nagrzeje.
Pieczemy do zarumienienia się drożdżówek czyli ok. 30-40 minut.
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba.
Jeśli z niego skorzystacie, pochwalcie się koniecznie rezultatem :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:
I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku
Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.