Przepis na najprostszą i pewnie jedną z najzdrowszych przekąsek świata. Na dobrą sprawę wystarczą nam tylko 2 składniki. Dla tych którzy boją się awokado – uwierzcie mi, że w ogóle nie czuć jego smaku.
Trufle z awokado są mocno czekoladowe i mają mazistą, rozpływająca się w ustach konsystencję. Jestem w stanie założyć się o to, że nikt z osób które poczęstujecie, nie zorientuje się, że zawierają awokado. Tymczasem ten zielony owoc stanowi jakieś 95% naszej pralinki ;)
Wegańskie trufle z awokado – składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- tabliczka gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- opcjonalnie wiórki kokosowe lub kakao do posypania
Wegańskie trufle z awokado – wykonanie:
Awokado blendujemy na gładką masę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do awokado. Całość miksujemy z dodatkiem odrobiny soli.
Powstałą mieszankę odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, tak żeby nieco zastygła. Po upływie tego czasu formujemy z masy małe kulki (wielkość zależy od Waszego gustu) i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakao.
Gotowe!
PS trufle przechowujemy w lodówce, myślę że mogą tam stać ok. 3 dni, jednak nie ma co się oszukiwać, że nie zjecie ich wcześniej.
PS2 przy kolejnej okazji planuję dodać do środka po orzechu laskowym, coś na wzór Rafaello. Jeśli więc macie nieco więcej czasu, możecie już teraz spróbować :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: