Wiosenne słońce sprawia, że coraz częściej zamiast tradycyjnego obiadu, mam ochotę na coś lekkiego i zielonego, będącego jednocześnie porządną bombą witaminową. Taki jest w tym przypadku – pietruszkowe pesto – cudowne źródło całej masy witamin, wzmacniające i oczyszczające cały organizm. Połączone z kaszą kuskus, tworzy nam idealny posiłek, który bardzo łatwo zabierzemy ze sobą do pracy czy szkoły.

Natka pietruszki.

Nie wiem czy wiecie, ale właściwości lecznicze natki pietruszki często porównuje się do działania czosnku czy cebuli. Głównie dlatego, że zawiera mnóstwo witaminy C – której niedobór w organizmie powoduje m.in. podatność na infekcje i zmęczenie. Znajdziemy w niej również prowitaminę A, witaminy PP, K i B.

Witaminy to jeszcze nie wszystko. Znajdziemy w niej również aminokwasy, flawonoidy, sole mineralne i cenne związki takie jak jod, potas, żelazo, magnez,  czy wapń. Dzięki temu natka pietruszki jest idealna dla osób chorych na anemię. Aby uzupełnić niedobory żelaza, wystarczy zjadać pęczek natki pietruszki dziennie.

To jednak jeszcze nie koniec jej wspaniałych właściwości. Natka pietruszki wykazuje silne działanie lecznicze – wzmacnia organizm i wzrok. Pomaga w leczeniu kamieni nerkowych, reumatyzmu, dolegliwości wątrobowych, reumatyzmu, wzdęć czy niestrawności. Może się również okazać pomocna przy nieregularnych i bolesnych miesiączkach – ma bowiem silne działanie rozkurczowe.  Cechuję ją również działanie oczyszczające – oczyszcza nerki i drogi moczowe, usuwa nadmiar wody z organizmu, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.

Mówi się również, że natka pietruszki posiada działanie antynowotworowe, a zawarta w niej apigenina może wspomagać leczenie raka piersi, poprzez zmniejszanie się guzków.

Jeśli więc przekonałam Cię do zwiększenia ilości natki pietruszki w swojej diecie – poniżej znajdziesz 2 wspaniałe przepisy z natką w roli głównej :)

pesto z pietruszki

Wegańskie pesto z natki pietruszki.

Idealne do wykorzystania jak klasyczne pesto – z makaronem. Świetnie nadaje się również do wielu innych potraw – kasz, makaronów, sałatek, jako dodatek do zup oraz pasta do kanapek.

Do pesto nie dodaję żadnych orzeszków ani sera, dzięki czemu robi się je błyskawicznie i… jest aż nieprzyzwoicie tanie ;)

Takie pesto możemy przechowywać kilka dni w lodówce, należy jednak pamiętać o tym, aby zalać je oliwą tak, by było dokładnie przykryte – w ten sposób jest naturalnie zakonserwowane.

Wegańskie pesto z natki pietruszki – składniki.

  • natka pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek lub inny olej (u mnie był z prażonych nasion sezamu)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

Wegańskie pesto z natki pietruszki – wykonanie.

Banalnie proste – wszystkie składniki wkładamy do jednej miseczki i miksujemy na gładką masę.

sałatka z kuskus

Wiosenna sałatka z kaszą kuskus.

Lekka i zdrowa. Idealna do zabrania w pudełku do pracy, szkoły lub w podróż. Można ją dowolnie modyfikować. Nie podaję również dokładnie ilości składników – róbcie według własnego uznania :)

Wiosenna sałatka z pesto z pietruszki i kaszą kuskus – składniki.

  • kasza kuskus
  • pesto z pietruszki
  • seler naciowy
  • kilka pomidorów – najlepiej koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: mielone siemię lniane i słonecznik

Wiosenna sałatka z pesto z pietruszki i kaszą kuskus – wykonanie.

Kuskus zalej osoloną, wrzącą wodą i odstaw pod przykryciem – najlepiej postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Następnie spulchnij widelcem i odstaw, aby ostygł. Do zimnego kuskus dodaj wszystkie składniki i wymieszaj. Gotową sałatkę możesz posypać mielonym siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika.

PS jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy wykorzystujące natkę z pietruszki albo po prostu będące zdrowym, wiosennym pomysłem na posiłek – podzielcie się koniecznie w komentarzach :)

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

 

 

 

No more articles
Close