Przepis na przepyszne wegańskie śniadanie. Chlebek bananowy sprawdzi się jako przekąska sam w sobie, śmiało możemy go jednak podawać z nutellą z daktyli czy masłem orzechowym.

Chlebek pachnie obłędnie, przygotowując go rano, bez problemu wyciągniemy z łóżka nawet największych śpiochów.

Wegański chlebek bananowy – składniki:

Składniki suche:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • w wersji na bogato: kilka kostek czekolady pociętej na małe kawałki

Składniki mokre:

  • 1/2  szklanki oleju
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1/3  szklanki letniej wody

Dodatkowo:

  • 4 dojrzałe banany

Wegański chlebek bananowy – wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre.

Następnie przygotowujemy mus bananowy: banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem.

Suche składniki wsypujemy do mokrych, dodajemy mus bananowy i mieszamy ręką lub mikserem do dokładnego połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę wlewamy na wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 35 – 40 minut.

nutella z daktyli

Z czym to jeść?

Można z niczym ;) chlebkowi blisko jest bowiem po prostu do ciasta, zwłaszcza jeśli wzbogacimy go kawałkami czekolady. Jako dodatek doskonale sprawdzi się domowe masło orzechowe, nutella z awokado i bananów, albo nutella z daktyli.

Nutella z daktyli – składniki:

  • pół szklanki suszonych daktyli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Nutella z daktyli – wykonanie:

Daktyle wkładamy do kubka i zalewamy wodą nieco powyżej ich poziomu. W wersji raw wybieramy zimną wodę i zostawiamy daktyle na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jeśli nie zależy nam na wersji raw, daktyle możemy zalać wrzątkiem i odstawić na ok 20-30 min.

Po tym czasie dodajemy kakao i miksujemy na jednolitą masę. Gotowe :)

chleb bananowy

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

 

 

No more articles
Close