Przepis na przepyszne wegańskie śniadanie. Chlebek bananowy sprawdzi się jako przekąska sam w sobie, śmiało możemy go jednak podawać z nutellą z daktyli czy masłem orzechowym.
Chlebek pachnie obłędnie, przygotowując go rano, bez problemu wyciągniemy z łóżka nawet największych śpiochów.
Wegański chlebek bananowy – składniki:
Składniki suche:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- w wersji na bogato: kilka kostek czekolady pociętej na małe kawałki
Składniki mokre:
- 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1/3 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
- 4 dojrzałe banany
Wegański chlebek bananowy – wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre.
Następnie przygotowujemy mus bananowy: banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem.
Suche składniki wsypujemy do mokrych, dodajemy mus bananowy i mieszamy ręką lub mikserem do dokładnego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę wlewamy na wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 35 – 40 minut.
Z czym to jeść?
Można z niczym ;) chlebkowi blisko jest bowiem po prostu do ciasta, zwłaszcza jeśli wzbogacimy go kawałkami czekolady. Jako dodatek doskonale sprawdzi się domowe masło orzechowe, nutella z awokado i bananów, albo nutella z daktyli.
Nutella z daktyli – składniki:
- pół szklanki suszonych daktyli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Nutella z daktyli – wykonanie:
Daktyle wkładamy do kubka i zalewamy wodą nieco powyżej ich poziomu. W wersji raw wybieramy zimną wodę i zostawiamy daktyle na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jeśli nie zależy nam na wersji raw, daktyle możemy zalać wrzątkiem i odstawić na ok 20-30 min.
Po tym czasie dodajemy kakao i miksujemy na jednolitą masę. Gotowe :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: