Wegańskie babeczki kokosowo-czekoladowe – najprostsza i najszybsza przekąska na świecie. Nie są bardzo słodkie, dlatego świetnie sprawdzą się w roli śniadania czy II śniadania.

Do zrobienia bez miksera i bez jakichkolwiek kulinarnych umiejętności.

Bo wiecie, są takie dni, kiedy ni stąd ni zowąd pojawia się nieodparta chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Zwykle z naciskiem na czekoladę. Czasem okazuje się, że nic takiego pod ręką nie ma i wtedy:

a) trenujemy silną wolę i zupełnie nie bierzemy do siebie tego, że nasz organizm błaga o czekoladę

b) biegniemy do sklepu

c) szukamy przepisu na błyskawiczne ciasto czekoladowe

 Tym którzy wybierają opcję a lub b, nijak pomóc nie mogę, jednak tym ostatnim jak najbardziej ;)

Wegańskie babeczki kokosowo-czekoladowe
– składniki na ok 15 sztuk:

Suche:

  • 1,5 kubka mąki (u mnie był kubek zwykłej, pszennej i 0,5 kubka pełnoziarnistej)
  • 0,5 kubka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Mokre:

  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (najlepiej balsamiczny lub jabłkowy) lub soku z cytryny
  • 1 kubek zimnej, przegotowanej wody

Dodatki:

  • kilka kostek gorzkiej czekolady (pokrojonej na drobne kawałki)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wegańskie babeczki kokosowo-czekoladowe – wykonanie:

Wszystko robi się naprawdę błyskawicznie, dlatego od razu włączamy piekarnik i ustawiamy na 180°C.

Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dokładamy do nich “dodatki” które tak naprawdę możemy dowolnie modyfikować (orzechy, rodzynki, mleczna czekolada, żurawina – wszystko się nada).

Dodajemy składniki mokre i mieszamy łyżką do połączenia składników. Serio, szkoda nawet brudzić mikser ;)

Ciasto przelewamy do foremek na muffinki.

Pieczemy 25 minut w 180°C.

Jeżeli chcemy dosłodzić sobie życie, możemy podawać nasze muffinki z odrobiną (u mnie to było “nieco” więcej niż odrobina) konfitury – ja użyłam morelowej.

Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

 

 

No more articles
Close