Jeśli szukacie stosunkowo zdrowej przekąski na imprezę lub po prostu czegoś do pochrupania przy filmie – wegańskie krakersy będą idealne :)

Do ich wykonania potrzebujecie tylko 4 składników, które zapewne i tak macie w domu. Całość (łącznie z pieczeniem) zajmie wam nieco ponad 15 minut, serio :)

W życiu każdego człowieka przychodzi taki dzień, w którym masz ochotę coś pochrupać, ale niekoniecznie chcesz sięgać po chipsy czy inne gotowce ze sklepowej półki. Dobrą alternatywą mogą być domowe krakersy, ponieważ robi się je łatwo, szybko i… są przepyszne ;)

Wegańskie krakersy – składniki.

  • 2 szklanki mąki (najzwyklejszej pszennej)
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli (lub 2 szczypty w końcu krakersy znane są z tego, że są słone)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (+ opcjonalnie odrobina do smarowania)
  • opcjonalnie: sezam, czarnuszka, pieprz, papryka do posypania

Wegańskie krakersy – wykonanie.

Mąkę przesiewamy do miseczki. Mieszamy z solą. Dodajemy wodę i oliwę – zagniatamy, do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest za suche należy dodać łyżkę wody.

Stolnicę/blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Krakersy wykrawamy foremką do ciastek lub po prostu nożem (tak jak faworki).

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można dość gęsto, bo krakersy nie rosną. Każdy wycięty kawałek ciasta nakłuwamy w paru miejscach widelcem, żeby nie tworzyły się na nich bąbelki podczas pieczenia.

Krakersy możemy posmarować na wierzchu oliwą, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy posypujemy przyprawami lub ziarenkami. W przypadku ziarenek polecam je delikatnie docisnąć. :)

Pieczemy w temp. 190 stopni C przez ok. 5-10 min – najlepiej jest po prostu zaobserwować, kiedy robią się delikatnie brązowe.

Smacznego!

wegańskie krakersy

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

 

 

No more articles
Close