Przepis na wegańskie pierniczki. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu.
Przepis jest bardzo łatwy. Z podanej porcji wychodzi ok 100 pierniczków, wszystko zależy od tego jakich foremek używacie.
Pierniczki są wegańskie, bez jajek mleka i innych takich.
Część z nich wykorzystaliśmy jako kalendarz adwentowy, reszta czeka w pudełeczku do Świąt i zawiśnie na choince, albo po prostu zostanie zjedzona. Pudełko pierniczków to również świetny pomysł na prezent na Mikołajki lub pod choinkę.
WAŻNE:
Jeśli chcecie, aby pierniczki można było zawiesić na choince – zróbcie w nich dziurkę do przewleczenia sznureczka PRZED pieczeniem. Ja robiłam je słomką do napojów, polecam wybrać taką o większej średnicy – podczas pieczenia pierniczki rosną i otwór się zmniejsza.
Pierniczki wegańskie – składniki:
Mokre:
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki miodu lub golden syrupu
- 1/4 szklanki wody
Suche:
- 3 szklanki mąki (białej pszennej lub pół na pół z pełnoziarnistą)
- trochę mniej niż pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub takiej mieszanki na szybko: mielone goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, odrobina pieprzu)
Pierniczki wegańskie – wykonanie:
Płyny mieszamy w miseczce. Do drugiej miseczki przesiewamy składniki suche i mieszamy. Przesypujemy suche do mokrych i wyrabiamy ręką lub mikserem. Jeśli ciasto będzie się lepić można dosypać mąki, jeśli będzie zbyt suche i będzie się kruszyć – dolewamy odrobinę wody.
Wyrobione ciasto zgniatamy w kulkę, zawijamy w folię i ostawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość ok 3 mm, pamiętając przy tym, żeby posypać sobie blat mąką. Mężczyzn na początku zapomniał i było średnio :)
Pierniczki wycinamy sobie foremkami lub po prostu szklanką i układamy na blaszce, pamiętając o tym, że troszkę rosną.
Pieczemy 8-12 minut w 180 stopniach.
I gotowe :)
Co zrobić, by pierniczki wegańskie zmiękły?
Pierniczki wegańskie, tak jak każde inne, po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde, powoduje to obecność miodu, te z tym sztucznym podobno takie nie są.
Aby zmiękły, potrzebują trochę wilgoci, która mogą wchłonąć z powietrza lub np z owoców.
Tutaj mamy 2 wyjścia, albo układamy je na kratce i przenosimy do wilgotnego pomieszczenia na kilka godzin, np w pobliże otwartego okna podczas deszczu/śniegu. Jeśli jednak jak na złość jest sucho pierniczki możemy schować do pudełeczka z kawałkami obranych jabłek. Jabłka trzeba wymieniać co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców i dodatkowo zdobędą cudowny aromat.
Pierniczki wegańskie – jak je ozdobić. Wegański lukier.
Wiem, że wiele osób robi lukier na bazie białka, ja nigdy tego nie próbowałam, także nie wiem, czy jest fajny czy nie.
Zwykle robię lukier mieszając 10 czubatych łyżek cukru pudru i 4 łyżki gorącej wody. Taka mieszanka ma odpowiednią konsystencję i nie “rozlewa się” po ciastku.
W tym roku mężczyzn przyturlał ze sklepu jakiś zestaw małego pierniczkowego malarza (coś kolorowego i lukropodobnego w tubkach) i stwierdził, że pokaże mi, jak to się robi profesjonalnie i na wypasie.
No to pokazał ;)
Szukasz pomysłu na prezent?
Znajdziesz u nas:
Chcę zajrzeć do sklepu >>>
Kurs Medytacji i świadomego Relaksu >>>
Szkoła Jogi w Domu >>>
Alternatywne prezenty świąteczne.
Przygotowałam dla Was wpis z alternatywnymi pomysłami na prezenty, wraz z bonami upominkowymi do ściągnięcia i wydrukowania.
Alternatywne prezenty na Święta DIY i nie tylko. + bony upominkowe do pobrania
Dodatkowo z “serii świątecznej”:
11 pomysłów na ekologiczne pakowanie prezentów świątecznych.
Jak zrobić świecznik z gałązek, czyli nasze ozdoby świąteczne.
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: