Przepis na najprostsze i jednocześnie pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Wegańskie, z cukinią. Świetne do herbaty. Nadaje się również na śniadanie.
Pisałam dzisiaj na Instagramie, że zaczęłam dzień od ciasta. I to było właśnie to ciasto. Na dworze wciąż było nieco ciemno i mgliście, stało się więc idealnym poprawiaczem humoru.
W sumie nie wiem czy słowo “ciasto” jest tutaj dobrym określeniem, zwłaszcza że zwykle kojarzy nam się to z czymś super słodkim, z dodatkiem kremu i owoców.
To ma zupełnie inną konsystencję, trochę chlebową. Nie jest przesadnie słodkie. W moim była mąka pełnoziarnista, bardzo grubo mielona, co stało się jego atutem. A dodatek cukinii uczynił je ciastem typowo jesiennym.
Jest to ciasto czekoladowe bez jajek i bez mleka, więc czysto wegańskie. Bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmieszać wszystkie składniki łyżką w miseczce i gotowe.
Wegańskie ciasto czekoladowe – składniki:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki grubo mielonych płatków owsianych
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- niepełne pół szklanki oleju
- 1 szklanka startej cukinii
- ok 1/2 szklanki mleka roślinnego
Wegańskie ciasto czekoladowe – wykonanie:
- Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy.
- Cukinię obieramy i ścieramy na tarce.
- Do suchych składników dodajemy mokre i startą cukinię. Mieszamy.
- Wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy lub keksówki.
- Pieczemy ok 45 minut w 180°C. Najlepiej do suchego patyczka.
Tak jak pisałam – polecam zestawiać je z herbatą. Nawet na śniadanie. I to zdrowe śniadanie.
Macie jakieś swoje ulubione, jesienne przepisy? Polećcie koniecznie w komentarzach.
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:
I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku
Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.