Puree z dyni to podstawowy składnik jesiennych wypieków i deserów. Może być również dodawane zamiast jajek do wegańskich wypieków. Warto jest więc przygotować sobie większą ilość i najzwyczajniej w świecie zamrozić, tak by cieszyć się jego smakiem również w zimie.

Puree z dyni jak i sama dynia mają tysiące najróżniejszych zastosowań. Wiele z nich postaram się Wam podrzucić w najbliższych dniach – sezon dyniowy w pełni i sama zajadam się nią w każdej możliwej postaci.

Najbardziej ze wszystkiego, polecam zaopatrzenie się w dużą ilość zapasów puree z dyni, najlepiej w postaci zamrożonej. Pozwoli nam to przywołać słodki jesienny smak również w zimie, za pomocą domowej roboty pumpkin spice latte, koktajli czy ciast.

Ponadto jest ono nieodzownym składnikiem wegańskich wypieków. Puree z dyni możemy użyć zamiast jajek, najczęstszy przelicznik to 3 łyżki puree z dyni zamiast jajka. Możemy nim również w wielu wypadkach zastępować śmietanę.

puree z dyni przepis

Składniki:

  • dynia w ilości dowolnej

Dynię myjemy (wiem że to trudne), kroimy na mniejsze części i wydrążamy środek z nasionami (łyżką, nożem, gałkownicą do lodów). Układamy w naczyniu żaroodpornym (ja dodatkowo wykładam je papierem do pieczenia).

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-50 minut do miękkości. Wszystko zależy od tego jak duże są nasze kawałki i w jakim humorze jest nasza dynia, serio :)

Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – jeśli wchodzi w miąższ bez oporu, to znaczy, że jest gotowe.

Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na puree. Gotowe :)

Jeśli chcemy – nadmiar wody możemy odcisnąć na sitku.

puree z dyni

Puree z dyni można przechowywać w lodówce 3-5 dni.

Polecam podzielić sobie na małe porcje i zamrozić. Ja zawsze mrożę 2 rodzaje porcji:

  • szklanka – większość przepisów wymaga takiej ilości puree
  • 3 łyżki – tyle zastępuje jajko

Dajcie znać do czego Wy wykorzystujecie puree.

I obiecajcie, że zrobicie mrożone zapasy na zimę! :)

puree z dyni przepis

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

 

 

No more articles
Close