Czas upływa niepostrzeżenie, jeszcze tak niedawno prażyło słońce, a dni były nieskończenie długie. Teraz w powietrzu czuć już jesień. Wieczory są chłodniejsze i dłuższe. Drzewa zaczynają mienić się wieloma kolorami. Pojawiają się też jesienne smaki. A skoro mowa o smakach – przed Wami wegańska tarta z gruszkami. Nie skłamię, jeśli napiszę, że najlepsza jaką jadłam.
Gruszki to dla mnie, obok orzechów, najbardziej jesienne smaki. Nie dość że potrafią cudownie osłodzić atmosferę długich wieczorów, to jeszcze zamykają w swojej skórce całą, jesienną paletę barw.
Dzisiejszy przepis to tarta bez jajek i masła, czyli typowo wegańska. Dodatkowo jest bez cukru. Jeśli więc szukamy zdrowych, domowych zamienników słodyczy – być może to coś dla nas.
Do naszej gruszkowej tarty, wykorzystamy mus gruszkowy z masłem orzechowym z poprzedniego przepisu. Możemy go sobie zawczasu zrobić więcej i wykorzystać resztę w innym celu. Lub po prostu zawekować na zimę.
Jeśli nie mamy takiej ochoty – skrócony przepis podaję wraz z przepisem na naszą tartę :)
Wegańska tarta z gruszkami bez cukru.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,25 szkl. oliwy z oliwek
- chłodna woda
- szczypta soli
Wykonanie:
- mąkę mieszamy z solą,
- dodajemy oliwę i mieszamy, aż wytworzą się grudki,
- dodajemy po odrobinie wody, cały czas zagniatamy ciasto – wszystko do czasu aż przestanie się kleić do rąk,
- z ciasta robimy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.
Nadzienie – mus gruszkowy i pocięta w kostkę gruszka
składniki:
- gruszki – te dojrzałe i słodkie ok 5 sztuk
- masło orzechowe – najlepiej to domowe
wykonanie:
- 3 gruszki kroimy w kostkę
- dusimy kilka minut w rondelku, aż zrobią się miękkie
- dodajemy masło orzechowe, na oko (powiedziałabym że 1-2 łyżeczki na gruszkę)
- miksujemy (dodajemy więcej masła orzechowego, jeśli jest za mało)
- gdy mus ostygnie dodajemy do niego pozostałe 2 gruszki pocięte w kostkę
Ostatnie szlify.
- włączamy piekarnik na 200 stopni,
- wyciągamy z lodówki naszą kulę ciasta,
- formę wykładamy papierem do pieczenia,
- 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę (ja preferuję metodę ścierania jej na tarce),
- pieczemy ok 10 min do delikatnego zarumienienia,
- wyjmujemy spód tarty z piekarnika,
- smarujemy masą gruszkową,
- ścieramy na nią resztę ciasta,
- pieczemy ok 15-20 min,
Gotowe.
Wegańska tarta – ostatnie słowo.
Tarta jest bez cukru. Mimo tego jest naprawdę przepyszna. Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie słodyczy bez cukru w czystej postaci – do musu gruszkowego można dodać nieco cukru pudru. Do samego ciasta też można. Najważniejsze żeby nam smakowało :)
Dajcie znać jakiej wersji próbujecie :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: