Czas upływa niepostrzeżenie, jeszcze tak niedawno prażyło słońce, a dni były nieskończenie długie. Teraz w powietrzu czuć już jesień. Wieczory są chłodniejsze i dłuższe. Drzewa zaczynają mienić się wieloma kolorami. Pojawiają się też jesienne smaki. A skoro mowa o smakach – przed Wami wegańska tarta z gruszkami. Nie skłamię, jeśli napiszę, że najlepsza jaką jadłam.

Gruszki to dla mnie, obok orzechów, najbardziej jesienne smaki. Nie dość że potrafią cudownie osłodzić atmosferę długich wieczorów, to jeszcze zamykają w swojej skórce całą, jesienną paletę barw.

ciasto-z-gruszkami

Dzisiejszy przepis to tarta bez jajek i masła, czyli typowo wegańska. Dodatkowo jest bez cukru. Jeśli więc szukamy zdrowych, domowych zamienników słodyczy – być może to coś dla nas.

mus gruszkowy

Do naszej gruszkowej tarty, wykorzystamy mus gruszkowy z masłem orzechowym z poprzedniego przepisu. Możemy go sobie zawczasu zrobić więcej i wykorzystać resztę w innym celu. Lub po prostu zawekować na zimę.

Jeśli nie mamy takiej ochoty – skrócony przepis podaję wraz z przepisem na naszą tartę :)

wegańska-tarta-bez-cukru

Wegańska tarta z gruszkami bez cukru.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,25 szkl. oliwy z oliwek
  • chłodna woda
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • mąkę mieszamy z solą,
  • dodajemy oliwę i mieszamy, aż wytworzą się grudki,
  • dodajemy po odrobinie wody, cały czas zagniatamy ciasto – wszystko do czasu aż przestanie się kleić do rąk,
  • z ciasta robimy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.

 wegańska-tarta-gruszki

Nadzienie – mus gruszkowy i pocięta w kostkę gruszka

składniki:

wykonanie:

  • 3 gruszki kroimy w kostkę
  • dusimy kilka minut w rondelku, aż zrobią się miękkie
  • dodajemy masło orzechowe, na oko (powiedziałabym że 1-2 łyżeczki na gruszkę)
  • miksujemy (dodajemy więcej masła orzechowego, jeśli jest za mało)
  • gdy mus ostygnie dodajemy do niego pozostałe 2 gruszki pocięte w kostkę

z gruszkami

Ostatnie szlify.

  • włączamy piekarnik na 200 stopni,
  • wyciągamy z lodówki naszą kulę ciasta,
  • formę wykładamy papierem do pieczenia,
  • 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę (ja preferuję metodę ścierania jej na tarce),
  • pieczemy ok 10 min do delikatnego zarumienienia,
  • wyjmujemy spód tarty z piekarnika,
  • smarujemy masą gruszkową,
  • ścieramy na nią resztę ciasta,
  • pieczemy ok 15-20 min,

Gotowe.

tarta-z-gruszkami

Wegańska tarta – ostatnie słowo.

Tarta jest bez cukru. Mimo tego jest naprawdę przepyszna. Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie słodyczy bez cukru w czystej postaci – do musu gruszkowego można dodać nieco cukru pudru. Do samego ciasta też można. Najważniejsze żeby nam smakowało :)

Dajcie znać jakiej wersji próbujecie :)

wegańska-tarta

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku

Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.

 

 

No more articles
Close