Przedstawiam Wam dziś łatwy przepis na kotlety sojowe. Przyrządza się je błyskawicznie, więc naprawdę ciężko znaleźć wymówkę na to, by ich nie zrobić ;)

Przepisów na kotlety sojowe jest w internecie od groma, jednak większość z nich wymaga kosmicznej ilości składników. Mój przepis jest prosty i mało wymagający, wszystkie potrzebne rzeczy mamy zazwyczaj w domu.

Przedstawiam 2 wersje: kotlety sojowe wegańskie i wegetariańskie.

Do zrobienia kotletów musimy się przygotować, niekoniecznie mentalnie, już dzień wcześniej. Ale spokojnie, to nie żadne wyzwanie. Wystarczy wsypać do miski soję, zalać ją zimną wodą i zostawić na noc. Jeśli używacie takiej z puszki, to wtedy nawet tego nie trzeba robić :)

kotlety-sojowe-przepis

Kotlety sojowe – składniki:

  • 200 g soi, takiej suchej przed namoczeniem, nie cyrkujemy, odmierzamy na oko z paczki, to nie przepis na szczepionkę (to właśnie ją moczymy przez noc w wodzie)
  • 1 dość duża cebula lub 2 małe
  • 4 marchewki starte na tarce
  • dowolne świeże zioła, w moim przypadku bazylia i szczypiorek
  • łyżka stołowa dowolnej mąki
  • jajko (wersja wegetariańska) lub 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (wersja wegańska)
  • sól i pieprz do smaku
  • masło lub olej do smażenia
  • jeśli życzymy sobie kotlety w panierce – przyda się bułka tarta

 kotlety-sojowe

Kotlety sojowe bez jajka czy z jajkiem?

W obu przypadkach konsystencja jest taka sama. Zależy to jedynie od tego , czy chcemy jeść jajka, lub też czy mamy je aktualnie w lodówce, czy też nie. U mnie wybór jest prosty – jem jajka po wizycie u mężczyznowych rodziców, którzy zawsze zaopatrują nas w owoce pracy kur sąsiadów :)

Także wybór należy do Was, w obu przypadkach jest smacznie :)

przepis-na-kotlety-sojowe

Kotlety sojowe – przepis:

  • Namoczoną przez noc soję płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą w proporcji 1:4 (w sensie 4 szklanki wody na szklankę soi) i gotujemy na małym ogniu do momentu zmięknięcia, czyli ok 2 godziny. Możemy to sobie zrobić wcześniej ugotowana soja nigdzie nam nie ucieknie, a do kotletów wcale nie potrzebujemy, żeby była ciepła, wręcz przeciwnie. Gdy będzie już miękka odcedzamy ją i mielimy blenderem.
  • Gdy stwierdzimy, że nadszedł już właściwy moment, podsmażamy an patelni pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Następnie dodajemy do niej marchewkę i smażymy aż zmięknie czyli ok 10 min.
  • Mieszamy wszystko w misce: soję, cebulę z marchewką, poszatkowane zioła, mąkę, jajko (lub kaszę jaglaną), sól i pieprz.
  • Z powstałej masy formujemy kotlety, jeśli mamy takie życzenie to obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.

Gotowe! :)

szybkie-kotlety-sojowe

Co robimy z gotowymi kotletami? Możemy zrobić z nich sojowe burgery, nakładać na kanapki lub po prostu zjeść na obiad jak typowe kotlety :)

Dajcie znać, czy przepis się przyda :)

Nadchodzące warsztaty jogi:

(Visited 122 091 times, 6 visits today)

Miej umiar z dedykacją

(Visited 122 091 times, 6 visits today)


Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

(Visited 122 091 times, 6 visits today)

(Visited 122 091 times, 6 visits today)
No more articles
Close