Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na szybki obiad – puszyste naleśniki na wodzie gazowanej z nadzieniem ze szpinaku i sera camembert :)
Dziś przepis trochę 2w1. Będą naleśniki z wodą gazowaną zamiast mleka i nadzienie ze szpinaku i serka camembert, które nadaje się idealnie nie tylko do naleśników, ale również do pierogów, tart czy ciasta francuskiego.
Zaczynamy :)
Przepis na naleśniki z wodą gazowaną.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju roślinnego
Wszystkie składniki wkładamy do miski, na końcu dolewamy wodę. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy od razu po wymieszaniu – żeby nie uciekły nam bąbelki :)
Przepis na nadzienie ze szpinaku i serka camembert.
Składniki:
- szpinak (świeży lub mrożony – w przypadku użycia świeżego, szatkujemy go nieco)
- ser camembert
- 2-3 ząbki czosnku
- świeże zioła np. bazylia i szczypiorek
- odrobina sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło do smażenia
Olej lub masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na niego pokrojony drobno czosnek. Gdy delikatnie się zarumieni dorzucamy do niego szpinak. Po zmięknięciu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na koniec dodajemy świeże zioła i pokrojony w kostkę ser camembert. Pozwalamy serowi delikatnie się rozpuścić i… nadzienie gotowe :)
Takim nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy je w trójkąty. A potem siadamy do stołu i zajadamy :)
To co, skusicie się? :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj: