Czasem w naszym życiu przychodzi taki dzień, że potrzebny nam jest przepis na łatwy i szybki tort. Bo urodziny, bo goście, bo coś tam. Także jeśli i Ty jesteś w takiej potrzebie – spieszę z pomocą ;)

Tort jest prosty (jak na tort przynajmniej). Nie wymaga ubijania piany z białek, żelatyny ani innych ceregieli. Także nadaje się nawet w przypadku gdy piekarnik jest dla Ciebie zjawiskiem równie tajemniczym jak zorza polarna, a goście czekają tuż za rogiem ;)

Oryginalna receptura tortu pochodzi od Nigelli, jednak trochę (nawet trochę bardzo) pozmieniałam, bo wydawało mi się, że będzie za słodki. Już mówię co i jak :)

szybki tort 

Przepis na: łatwy i szybki tort czekoladowy


Potrzebne nam jest:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 łyżeczek kakao
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 ml kwaśnej śmietany

Jeśli już zgromadziliśmy wszystkie składniki to teraz będzie już z górki ;)

Wszystko umieszczamy w 1 naczyniu i miksujemy na gładką masę.

Dzielimy wszystko na dwie części. Każdą z nich przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, pamiętamy o tym aby wyłożyć dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 180ºC  około 25 – 30 minut (możemy sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe).

Jeśli mamy tylko jedną tortownicę (tak jak ja), to pieczemy najpierw pierwszą część a potem drugą.

tort czekoladowy 

Gdy mamy już ciasto, musimy zrobić do niego masę.

Potrzebne nam jest:
  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g gorzkiej czekolady (lub mieszanki gorzka – mleczna)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka golden syropu lub płynnego miodu
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie – maliny

Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy wszystko się rozpłynie i połączy w jedną masę, znaczy że jest gotowe ;) Studzimy jeśli jest gorące. Dodajemy golden syrop, śmietanę i ekstrakt waniliowy.

Do osobnego naczynia przesiewamy cukier puder. Bardzo ważne jest to, aby go przesiać, nie chcemy mieć grudek w masie :)

Na koniec wszystko razem łączymy, najlepiej przy użyciu miksera. Masa powinna być idealnie gładka.Ja do swojej dodałam posiekane maliny –  polecam :)

 łatwy-tort

Upieczone ciasto studzimy. Jedną cześć smarujemy połową masy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Resztę masy rozsmarowujemy na wierzchu i na bokach.

Jeśli mamy taką ochotę, możemy ciasto udekorować kulkami cukrowymi, kwiatkami, malinami… krótko mówiąc wszystkim, co uważamy za słuszne :)

Smacznego :)

przepis na szybki tort

Oryginalny przepis możemy zobaczyć tutaj:

Miej umiar z dedykacją

(Visited 44 679 times, 6 visits today)

Nadchodzące warsztaty jogi:

Kliknij zdjęcie, by zobaczyć szczegóły

(Visited 44 679 times, 6 visits today)

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

(Visited 44 679 times, 6 visits today)
(Visited 44 679 times, 6 visits today)
No more articles
Close