Pieczone szparagi idealnie sprawdzą się jako szybka i zdrowa przekąska. Dodatkowo mogą służyć jako doskonały zamiennik frytek :)
Zielone szparagi możemy przygotowywać na tysiące różnych sposobów, możemy ich też używać jako dodatek do innych potraw. Dziś pokażę Wam super sposób na pieczone szparagi :)
Pieczone szparagi – składniki:
- Zielone szparagi (oczywiście ;)
- Sól
- Pieprz
- Dowolne zioła
- Masło
Pieczone szparagi – wykonanie:
Szparagi myjemy i osuszamy. Zdrewniałe końce odcinamy. Szparagów nie obieramy – więc danie jest tym bardziej błyskawiczne ;)
Szparagi wkładamy do naczynia żaroodpornego (ja swoje dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia). Posypujemy solą, pieprzem, dowolnymi ziołami. Na wierzchu układamy kilka kawałków masła.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 10 minut.
Gotowe :)
Jeżeli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
- polub simplife.pl na Facebooku
- śledź na Bloglovin
- podejrzyj na Instagramie
- lub zapisz się do newslettera – w każdy piątek wieczorem dostaniesz maila z podsumowaniem tygodnia, wraz z kolejnym krokiem Maratonu Minimalisty w formacie .pdf gotowym do druku, oraz garść dodatkowych treści i porad niepublikowanych na blogu :)