Jeśli szukasz przepisu na proste ciasto czekoladowe, to tu jest kres Twojej podróży :) Do jego przygotowania nie potrzebujemy absolutnie żadnych kulinarnych umiejętności, mogłabym się nawet założyć, że da się je spreparować z zawiązanymi oczami. Ponadto, przygotujemy to ciasto bez miksera, ani jakichkolwiek zaawansowanych technologicznie gadżetów. Wystarczy nam łyżka, miska i kubek. Poza tym jest to ciasto bez jajek i da się je wykonać z naprawdę podstawowych produktów, czyli istnieje duże prawdopodobieństwo, iż wszystko czego potrzebujemy mamy już w domu. Jeśli więc dopadł Cię niespodziewany głód czekoladowy, zapraszam do lektury :)
Przepis spełnia podstawowe kryteria “łatwości”:
- cisto bez jajek
- ciasto bez miksera
- ciasto bez jakichkolwiek wymogów co do kulinarnych umiejętności
Co najważniejsze – jest przepyszne i cudownie czekoladowe, a jego wykonanie zajmie nam nie więcej niż 5 minut :)
Wszystkie składniki podane w “łyżkach” i “kubkach”.
Potrzebujemy:
Suche składniki:
1,5 kubka mąki
1/2 kubka cukru brązowego lub nieco mniej zwykłego
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego (można pominąć)
szczypta soli
1 łyżeczka sody
Mokre składniki:
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (najlepiej balsamiczny lub jabłkowy) lub soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek zimnej, przegotowanej wody
2 łyżki konfitury (polecam wiśniową, pomarańczową lub dyniową)
Co robimy?
1) Idziemy do kuchni.
2) Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180°C.
3) Wrzucamy do miski suche składniki.
4) Mieszamy.
5) Dodajemy składniki mokre.
6) Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
7) I teraz nasz wybór:
a) przelewamy wszystko do tortownicy 18-20 cm;
b) przelewamy do formy na babkę, keksa, lub co tam mamy pod ręką (oczywiście wykładamy ją papierem/smarujemy tłuszczem);
c) przelewamy do foremek na muffinki;
8) Pieczemy 25 minut w 180°C. Dla bardziej wtajemniczonych – do suchego patyczka ;)
Jeśli chcemy, możemy taką babeczkę po upieczeniu i ostygnięciu przekroić w poprzek i posmarować konfiturą.
W wersji “ekskluziw” i “na bogato” możemy zdecydować się na polewę czekoladową.
1) Pół tabliczki czekolady rozdrabniamy na kostki, wrzucamy do szklanej miseczki i umieszczamy w kąpieli wodnej.
2) Mieszamy łyżeczką aż do rozpuszczenia.
3) Dodajemy ok 2-3 łyżek śmietany, takiej 18%
4) Smarujemy/polewamy to co chcemy. W tym wypadku muffinki :)
Przepis na konfiturę mogę podać również, choć to już trochę wyższa szkoła pilotażu ;)
Jeżeli spodobał Ci się wpis i chcesz pozostać na bieżąco ze wszystkimi nowościami:
- polub simplife.pl na Facebooku
- śledź na Bloglovin
- podejrzyj na Instagramie
- lub zapisz się do newslettera – w każdy piątek wieczorem dostaniesz maila z podsumowaniem tygodnia, wraz z kolejnym krokiem Maratonu Minimalisty w formacie .pdf gotowym do druku, oraz garść dodatkowych treści i porad niepublikowanych na blogu :)