Wegański mazurek bezglutenowy to przepyszny i ciut zdrowszy wariant wielkanocnego ciasta. Podaję przepis na wersję czekoladową, jednak śmiało można eksperymentować. Kasza jaglana ma to do siebie, że zniesie absolutnie wszystko. Poza tym kremu możemy sobie próbować na bieżąco i dowolnie zmieniać składniki. Na pewno sprawdzi się tutaj również wersja z kokosem czy wanilią.

 

wegański mazurek

 

Jeżeli nie zależy nam na wersji bezglutenowej – mąkę gryczaną śmiało możemy zastępować tą pszenną. Podobnie z siemieniem lnianym, które może być zamienione po prostu na jedno całe jajko. Ciasto kruche ma to do siebie, że udaje się zawsze. Głównie z uwagi na to, że po prostu nie rośnie, więc nie ma mowy o zakalcu czy innych niespodziankach. Konsystencję kontrolujemy na bieżąco, jeśli więc jest zbyt lepkie – dosypujemy mąki. Gdy jest zbyt suche – dodajemy odrobinę więcej oleju. Ot, cała filozofia.



tarta wegańska

Przepis niekoniecznie musi być wykorzystany tylko z okazji Wielkanocy. Kruche ciasto stanowi idealną bazę do tart i wszelakich ciast z owocami. Możemy również śmiało eksperymentować z różnymi rodzajami kremów.

 

skandynawskie wnętrze

Wegański mazurek bezglutenowy – składniki:

spód:

  • 2/3 szklanki migdałów
  • czubata szklanka mąki gryczanej
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego (zalane 3 łyżkami ciepłej wody) – lub 1 jajko
  • 100 ml syropu z agawy, miodu lub innego słodu
  • szczypta soli

masa czekoladowa:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka roślinnego (może być mieszane np. kokosowe i sojowe)
  • 10 daktyli
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady

do ozdoby:

bakalie, suszone owoce, maliny, granat, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa… do wyboru :)

 

wegańskie ciasto kruche

Wegańskie bezglutenowe ciasto kruche.

Zaczynamy od siemienia lnianego. Jeśli masz mielone – wystarczy zalać je wodą. Jeśli tak jak ja, masz całe ziarenka, wtedy trzeba je najpierw zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Co ważne – zamiast siemienia możesz użyć po prostu jednego jajka :)

 

SONY DSC

 

Podobnie z mąką gryczaną – możesz zmielić niepaloną kaszę gryczaną, albo sięgnąć po gotowy produkt.

Następnie w naczyniu blendera umieszczamy migdały i je również mielimy na proszek.

 

mąka migdałowa

 

W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki kruchego ciasta. Dodajemy do nich syrop i namoczone siemię lniane. Całość możemy wymieszać malakserem albo po prostu ręcznie.

 

mazurek bezglutenowy

 

Formę do tarty lub do keksa wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem i nakłuwamy je widelcem. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Taka ilość ciasta wystarcza na formę 20×30 cm, ja zrobiłam zamiast tego dwa mniejsze mazurki. Pamiętajmy jednak, że jest to kruche ciasto, więc nie da się go zepsuć i wielkość formy nie jest aż tak istotna. Śmiało możemy skorzystać również z foremki do tarty, czy tego co mamy pod ręką. Grubość rozłożonego ciasta powinna wynosić ok 0,5 – 1 cm.

 

SONY DSC

 

Schłodzone ciasto pieczemy w temp. 170 st C przez ok 25 min – do lekkiego zarumienienia.

Wegański mazurek bezglutenowy – jaglana masa czekoladowa.

Do garnka wlewamy mleko i dodajemy daktyle. Kaszę płuczemy na sitku i wsypujemy do wrzącego mleka. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy olej kokosowy i połamaną czekoladę.

 

masa jaglana

 

Miksujemy blenderem na jednolity krem i zostawiamy do przestudzenia.

 

wegański mazurek

 

Gotowy i ostudzony kruchy spód smarujemy jaglaną masą czekoladową i ciasto jest gotowe. Jeżeli chcemy, możemy je oczywiście przyozdobić wedle uznania.

 

wegański mazurek bezglutenowy

Wegański mazurek bezglutenowy – dekorowanie.

Ciasto jest smaczne w wersji sauté, niemniej jednak fajnie jest je przyozdobić. Ciekawym dodatkiem smakowym będą pestki granatu, które idealnie pasują do czekoladowej masy. Poza tym po prostu ładnie wyglądają. Jeśli więc nie macie ochoty na rysowanie lukrem kurczaków, palm i pisanek – takie ziarenka załatwią sprawę. Równie dobrym rozwiązaniem będą chociażby maliny.

 

bezglutenowy mazurek wegański

 

Śmiało możemy także sięgnąć po bakalie i suszone owoce.

 

wegański mazurek

 

Zwieńczeniem całości może być również polewa czekoladowa. Ja jak zawsze rozpuściłam w kąpieli wodnej nieco gorzkiej czekolady i pomieszałam ją z kilkoma łyżkami mleka roślinnego.

 

tarta bezglutenowa

 

Dla tych którzy boją się masy czekoladowej z kaszy – absolutnie nie macie się czego obawiać, smak wcale nie jest kaszowaty. Jaglanka ma to do siebie, że sprawdza się w tej roli doskonale, co udowadniałam Wam już przy zdrowych słodyczach z kaszy jaglanej. Wiele osób chwaliło się nimi na Instagramie, zapewniając, że są naprawdę smaczne.

 

wegańska tarta

 

Ciasto smakuje najlepiej po kilku godzinach, kiedy kruchy spód połączy się już z masą jaglaną. Warto więc zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc i podawać dopiero kolejnego dnia rano.

 

wegańskie kruche ciasto

 

Gotowe ciasto najlepiej jest kroić nożem do pizzy. Albo po prostu zwykłym, ostrym nożem zamoczonym w wodzie :)

 

naturalna fotografia

 

Smacznego!

 


Partnerem wpisu jest firma Braun, dystrybutor wielofunkcyjnego blendera  MQ9087,
z którego sama jestem bardzo zadowolona i prezentowałam Wam go przy kilku poprzednich wpisach:
– Wegański tort czyli wegański biszkopt z kremem czekoladowym.
– Wegańskie menu na cały dzień – czyli co jem w ciągu dnia.
– Zdrowe słodycze – 3 desery z kaszy jaglanej.

 


Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

Close