Fraza „zdrowe słodycze” sama w sobie brzmi trochę jak oksymoron. W końcu to co słodkie, zawsze kojarzy się z „małym grzeszkiem”.  Tymczasem w tym przypadku jest zupełnie inaczej – bazą do wykonania słodyczy jest kasza jaglana, która sama w sobie jest źródłem wielu dobroczynnych dla naszego organizmu składników.

Kasza jaglana – właściwości.

Jagły to najstarsza znana kasza. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, oraz żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Jej sekret to bogactwo składników mineralnych – ma ich więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto. Dodatkowo posiada dużo łatwo przyswajalnego białka.

Kasza jaglana ma również zbawienny wpływ na nasze zdrowie – posiada właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), przez co staje się dobrym, domowym lekarstwem.

Regularne jedzenie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ponieważ antyoksydanty likwidują wolne rodniki.

Ponadto działa odkwaszająco, wspomagając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Sama kasza ma odczyn zasadowy, przez co neutralizuje zakwaszenie organizmu, pochodzące chociażby z takich produktów jak alkohol, kawa, słodycze.

Kasza jaglana – dla unikających glutenu.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego jeśli z jakichś powodów chcesz ograniczyć lub w ogóle zredukować spożywanie glutenu – będzie ona dla Ciebie doskkonałym zamiennikiem i bazą dla nieskończonej ilości potraw.

Zdrowe słodycze z kaszy jaglanej.

Dziś przygotowałam dla Was 3 różne pomysły na zdrowe słodycze z kaszy jaglanej. Mam nadzieję, że Wam zasmakują. Wszystkie prezentowane pomysły, przygotowane są z już ugotowanej kaszy jaglanej, dzięki czemu ich wykonanie jest naprawdę szybkie, łatwe i bezproblemowe. Mężczyzn jadł ze smakiem, a on, uwierzcie mi, należy do tych, którym kasza śmierdzi :)

Co ważne – w każdym przepisie kładę nacisk na to, że słodzimy naszą masę wedle uznania. Tym czego używamy na co dzień i w takich ilościach, żeby faktycznie nam smakowało. Wszytsko ma być przede wszystkim pyszne, a nie jedzone za karę jak lekarstwo.

1. Bounty z kaszy jaglanej

Uwielbiam wszystko co składa się z połączenia kokosa z czekoladą. Dlatego chyba łatwo zgadnąć, jaki jest mój ulubiony batonik ;) Tę zdrowszą, jaglaną wersję możemy z powodzeniem zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, zwłaszcza jeśli od razu umieścimy ją w słoiku.

 

zdrowe słodycze

Bounty z kaszy jaglanej – składniki:

warstwa biała:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 12 łyżek wiórków kokosowych
  • dowolny słodzik, cukier, cukier brązowy, syrop, ksylitol – ilość wedle preferencji
  • łyżka oleju kokosowego
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego

warstwa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka roślinnego

 

bounty fit

Bounty z kaszy jaglanej – wykonanie

Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy w pojemniku, w którym będziemy ją blendować. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. W ten sposób biała warstwa jest gotowa.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka roślinnego.

Do przygotowanych słoiczków i szklanek wykładamy kaszę przekładając ją rozpuszczoną czekoladą. Wierzch możemy dowolnie udekorować owocami. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

 

bounty deser

2. Rafaello z kaszy jaglanej.

Prosty i szybki deser, który możemy zaserwować gdy spodziewamy się większej ilości gości. Fajnie wygląda na stole, jest łatwo podzielny, a do tego bardzo smaczny i zdrowy.

 

Rafaello fit

Rafaello z kaszy jaglanej – składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki daktyli
  • pół szklanki migdałów
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • wiórki kokosowe

 

zdrowe słodycze

Rafaello z kaszy jaglanej – wykonanie.

Daktyle i migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy żeby zmiękły na około 20 minut. Po tym czasie blendujemy je na gładką masę razem z wodą, w której były moczone. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i raz jeszcze blendujemy.

Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe :)

Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce, żeby miały bardziej „zbitą” konsystencję.

Jeśli chcemy, część pralinek możemy również delikatnie polać czekoladą – kilka kostek gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z kilkoma łyżkami mleka roślinnego.

 

deser z kaszy jaglanej

3. Crème brûlée z kaszy jaglanej

Oryginalnie crème brûlée robi się z jajek, śmietany i cukru. W tej wersji podstawą będzie oczywiście kasza jaglana. Idealne wyjście dla osób, które chcą ograniczyć spożycie nabiału, albo po prostu „odchudzić” swój deser.

 

jaglane Crème brûlée

Crème brûlée z kaszy jaglanej – składniki:

  • 300 ml ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 filiżanki)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • dowolny słodzik, cukier, cukier brązowy, syrop, ksylitol – ilość wedle preferencji

 

wegańskie Crème brûlée

Crème brûlée z kaszy jaglanej – wykonanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną wraz ze wszystkimi składnikami blendujemy na gładką masę. Małe porcje umieszczamy w naczynkach żaroodpornych – z podanych proporcji wychodzą ok 3-4 desery. Wierzch posypujemy odrobiną brązowego cukru.

Jeśli jesteśmy szczęściarzami i posiadamy palnik gazowy to opalamy nim wierzch naszego deseru, by powstała charakterystyczna skorupka. Ale jeżeli tak jak ja – nie macie -wystarczy włożyć deser do maksymalnie rozgrzanego piekarnika (u mnie 260 stopni) na ok 10 minut, przy włączonej funkcji grill albo po prostu górnym palniku.

 

Crème brûlée z kaszy jaglanej

 

Prawda, że łatwo i szybko? :)

I przede wszystkim słodko, zdrowo i smacznie.

 


Partnerem wpisu jest firma Braun, dystrybutor wielofunkcyjnego blendera  MultiQuick 9,
z którego sama jestem bardzo zadowolona i prezentowałam Wam go przy kilku poprzednich wpisach:
– Wegański tort czyli wegański biszkopt z kremem czekoladowym.
– Wegańskie menu na cały dzień – czyli co jem w ciągu dnia.


Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

  • Już podesłałam FIT przyjaciółce! Może mi takie zrobi, ja jestem noga w temacie kuchni :D

  • Piąteczka! Też uwielbiam połączenie wszystkiego co kokosowe i co czekoladowe <3 Już niemal od 6 lat staram sie unikać kupnych słodyczy i dbam o to, co jem, a takie przepisy są dla mnie bezcenne. Sama nie umiem wymyślać takich fantastycznych receptur, więc tym bardziej dziękuję! Pierwsze dwa przepisy na pewno wypróbuję :).

    PS Życzę wszystkiego dobrego z okazji powrotu :). Dużo szczęścia!

  • Świetne przepisy! Kaszę jaglaną uwielbiam, więc na pewno je niedługo wypróbuję! Miałam już kilka podejść do deserów z kaszy jaglanej i nigdy nie jestem w stanie jej tak zmiksować żeby masa była super-gładka. Nie wiem czy to wina blendera (a blenduję czasami bardzo długo), czy to wina kaszy (na pewno jest ugotowana), praktycznie zawsze pozostają takie wyczuwalne grudeczki… Ale nie zrażam się, będę próbować dalej :)

  • Nie lubię smaku kaszy jaglanej ale takie słodkości to jest dobry sposób żeby się do niej przekonać. Zapisuję sobie przepis na rafaello :D

    • Paula

      Dokladnie mam to samo. I rafaello- mniam. Chyba normalnie jednak pojde na zakupy i poprobuje.

      • Rebeka

        To rafaello też mnie kusi. Spróbuje je zrobić, jak będę mieć więcej czasu. Ze zdrowych słodyczy mogę wam polecić gofry jaglane. Zrobiłam je ze względu na moją kuzynkę, która unika glutenu. Nie wiedziałam czym ją poczęstować, więc wyciągnęłam mojego starego dezala i szybko zrobiłam gofry. Były bardzo dobre z bananami i bitą śmietaną. Jak ktoś się odchudza, może zrobić sobie z samymi owocami.

        • Paula

          Dla mojego ukochanego za malo slodkie. On kocha cukier ;/. Ale poza tym smakowaly mu. Mi tez :-). Zdrowe i smaczne.

        • Ja cały czas ubolewam nad tym, że nie mam gofrownicy ;)

    • najmniej „kaszowe” jest Bounty :) poza tym wszystko to w dużej mierze kwestia dobrego zmiksowania :)

  • Połączenie kaszy jaglanej z kokosem i czekoladą jest genialne, sama bardzo często to sobie przygotowuję. Na pewno wypróbuję Twoje przepisy, żeby trochę urozmaicić swój jadłospis :)

  • Paula

    Kasza jaglana nie do konca moj smak. Ale te desery wygladaja mega apetycznie. Chetnie sprobuje. A najlepiej jakby ktos mi je juz gotowe zaserwowal :D. Sorki za brak polskich liter, pisze z pracy.

  • Iza

    Chciałabym zapytać, na ile porcji (mniej więcej) wystarczy jaglanego bounty z takiej ilości składników jak podane w przepisie? :)

    • takie 2 słoiczki jak na zdjęciu :) i odrobinka, która została :) plus oczywiście to, co zostało w trakcie wyjedzone palcami ;)

  • Uwielbiam kaszę jaglaną! ♥ Jutro wypróbuję przepis na Rafaello. :)
    Zresztą mam poczucie, że w naszej polskiej kuchni wciąż nie są doceniane kasze, a przecież można je przygotować na tyle ciekawych i smacznych sposobów. U nas w domu idealnym smakoszem jest moja roczna córeczka, która pochłania przeróżne kasze w niezliczonych kombinacjach.

  • pani Mondro

    ale pomysły, kurde jadę do sklepu po produkty :D

Close