To piszę ja -Bartek, mąż Natalii, dla czytających bloga znany jako Mężczyzn.
Na początku chciałbym zaznaczyć, że jest to wpis gościnny, z tym, że bez zgody Natalii, bo jeśli ktoś nie jest w temacie, to pojechała na warsztaty jogowe, na tydzień milczenia, także nie mogłem dostać takiej zgody, a i Natalia nie mogła mi takiej nie udzielić, bo po prostu od tygodnia nie mamy kontaktu:) Mam nadzieję, że mnie nie zabije:)
Tak więc, korzystając z takiej niepowtarzalnej okazji pozwalam sobie zamieścić wpis. Wpis- przepis. Przepis na niesamowitą, przepyszną karkówkę z pieczarkami, z buraczkami i ziemniaczkami.
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy -sobotni obiad to zakasamy rękawy i do roboty. Przepis jest prosty, roboty mało, czekania więcej.

Nie jestem mistrzem słowa pisanego, więc dla ułatwienia przepis będzie napisany w punktach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No to do roboty!

Składniki (podaję ilość na 1 osobę- może trochę więcej- dość dużo jem)
– 5 dużych pieczarek
– 7 ziemniaków
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 3 ząbki czosnku
– buraczki ze słoika od mamy
– oliwa, ocet, przyprawy( sól, pieprz, papryka, curry)
–  2 soczyste kawałki karkówki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Karkówkę kroimy na plastry.
2. Przygotowujemy marynatę: olej, łyżka curry, sól, pieprz, papryka ostra i 3 łyżki musztard y. W tym zanurzamy karkówkę. Najlepiej zostawić na noc, ale wiadomo – ja też robię to na bieżąco:)
3. Obieramy ziemniaki i zaczynamy gotować
4. Obieramy i tarkujemy jabłko, kroimy drobno cebulę.
5. Bierzemy cebulkę na patelnię, smażymy. Po 3 minutach dodajemy jabłko. Następnie buraczki od mamy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem
6. Karkówkę smażymy na drugiej patelni. Nie na maksymalnej mocy, tak na 3/4 mocy palnika. Po pewnym czasie dodajemy cebulkę oraz pokrojone pieczarki.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

Close