Czasem jest tak, że nie mamy pomysłu na to, co można zjeść na śniadanie, lub zabrać ze sobą jako przekąskę do szkoły czy pracy. Wtedy z pomocą przychodzą wpisy, które podrzucają kilka pomysłów na raz. Jeśli więc po głowie chodzą Ci wegańskie kanapki – poniżej znajdziesz 3 pomysły na pyszne pasty.

I nie, wcale nie trzeba się wyrzekać mięsa tylko po to, by je zjeść ;) Czasem po prostu mogą być fajną odmianą.

Wegańskie kanapki – pasta z groszku.

  • 1 szklanka mrożonego groszku lub puszka groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta bazylii lub kilka listków świeżej

 

wegańskie kanapki pasta z groszku

 

Mrożony groszek wsypujemy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W przypadku tego z puszki – wystarczy go po prostu odlać z zalewy.

Groszek umieszczamy w blenderze, dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią według uznania.

Wegańskie kanapki – hummus.

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, drobno skrojone
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • odrobina zimnej wody

 

wegańskie kanapki hummus

 

Jeśli korzystamy z ciecierzycy NIE z puszki.

Wieczorem, dzień przed przygotowaniem zalewamy ją zimną wodą. Ważne jest, żeby wody było ponad 2 razy więcej niż ciecierzycy. Taką mieszankę zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy i płuczemy. Wkładamy do garnka, zalewamy dużą ilością świeżej wody i gotujemy. Gotowanie powinno trwać około 30-40 minut – ciecierzyca będzie gotowa, jeśli z łatwością będzie ją można rozgnieść w palcach i będzie miała maślaną konsystencję. Nie może być sucha wewnątrz! Ugotowaną odcedzamy i raz jeszcze dokładnie płuczemy.

Odsączoną ciecierzycę z puszki lub tę ugotowaną umieszczamy w pojemniku lub blenderze i zaczynamy miksować na pastę.

W międzyczasie dodajemy resztę w składników: pastę tahini, sok z cytryny, czosnek. Na koniec doprawiamy do smaku.

Ważne jest by hummus miał odpowiednią konsystencję pasty – dlatego na koniec stopniowo dodajemy po łyżce zimnej wody, cały czas miksując, aż całość złączy się w idealną, gładką konsystencję.

Wegańskie kanapki – guacamole.

  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie pomidor

 

wegańskie kanapki

 

Awokado myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.

Do zrobienia guacamole nie musimy używać blendera – wystarczy rozgnieść awokado widelcem na pastę. Następnie dodajemy sok z limonki, pokrojony drobniutko czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli chcemy, możemy pokroić w kostkę pomidora i zmieszać go z guacamole.

Wegańskie kanapki – przepisy do pobrania.

Powyższe pomysły można sobie również pobrać w formie pdf gotowego do druku. Bez zdjęć, tak że w wersji przyjaznej dla kieszeni ;)

 

 

Prosty i szybki domowy chleb.

Nie da się ukryć, że idealnym dodatkiem, a w sumie to nawet podstawą dobrych kanapek jest domowy chleb.

Dlatego chętnie dzielę się przepisem na szybki i łatwy wypiek. Nie wymaga wyrabiania ani żadnych innych umiejętności kulinarnych i robi się go naprawdę bardzo szybko.

 




wegańskie kanapki pasty kanapkowe

 

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

Image Widget    Image Widget    Image Widget

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.