Szybki i prosty przepis na chleb. Podpatrzony u teściowej, więc siłą rzeczy – musi być dobry :)

Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych. Do jego wyrobienia wystarczy tylko miska i łyżka, więc jak się człowiek uprze, to nie zabrudzi nawet paluszka. Zmywania też nie ma dużo, danie można uznać za jednogarnkowe, nie będzie potrzebne nawet robienie zaczynu z drożdży.

Prościej się chyba nie da :)

 

przepis na chleb domowy

Prosty przepis na chleb – składniki.

przepis na 1 bochenek chleba

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki otrębów (obojętnie jakich)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • niepełna łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 0,5 l ciepłej wody
  • w wersji na słodko – można dodać kawałki gorzkiej czekolady

W kwestii ziarenek – możemy zachować absolutną dowolność. Czyli można dać np. 7 łyżek słonecznika i nic więcej. Kawałki czekolady, orzechy, siemię lniane, wszystko co przyjdzie Wam do głowy, na pewno się sprawdzi.

Ten chleb po prostu nie może nie wyjść ;)

 

przepis na chleb

Prosty przepis na chleb – wykonanie.

Wszystkie ziarna, mąkę i drożdże umieszczamy w miseczce i mieszamy łyżką. Gotową mieszankę zalewamy wodą, raz jeszcze mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.

 

szybki przepis na chleb

 

Po upływie 20 minut – raz jeszcze mieszamy i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na 40 minut. Pod koniec tego czasu możemy już włączyć piekarnik, żeby się nagrzewał.

Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 220 stopni (bez termoobiegu) przez 60 min. Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił.

 

prosty chleb

Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb?

Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.

Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek.

Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły.



szybki chleb

 

PS wierzcie lub nie, ale prosiłam mężczyzna o poważną i dorosłą minę do zdjęcia :)

 


Tak jak pisałam na początku – prościej i szybciej się chyba nie da ;)
A jak się da – to proszę koniecznie o informacje w komentarzu.

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

  • Marta

    ale z jakiej mąki ten chleb?

  • Piekę chleb niemal z takiego samego przepisu! Tylko, że dwa bochenki na raz, więc daję kilogram mąki, z czego 1/3 to mąka pełnoziarnista :-) Pychota!

  • Ja piekę na zakwasie, bo drożdże zazwyczaj zawierają glutaminian sodu.

  • Ja piekę z bardzo podobnego przepisu. :) Czasami tylko mieszam pszenną z razową. Wychodzi świetny i nie może się nie udać – to prawda! :)

  • Zdrowa Sypialnia

    Czy z drożdży robisz najpierw rozczyn, czy po prostu kruszysz drożdże tak jak na zdjęciu?

  • Aleksandra Ardelli

    Zawsze chciałam upiec swój chleb, nigdy nie wychodził a z tego przepisu…. Wyszedł!!! I jest naprawdę smaczny 😋 dzięki za przepis!

  • aleksandra chirowska

    Wlasnie po raz piaty go robie!

  • Basia

    Zrobiłam, jest pyszny, nawet na 3 dzień :)) do tego szybko się go robi :))

  • Żan Ochka

    Upiekłam!
    Pierwszy raz dodałam pół mąki żytniej i wyszedł mi gniot. Dziś jest sama pszenna i wreszcie udał mi się chleb. A już myślałam, że ciąży na mnie fatum piekarskie i nigdy nie wyjdzie mi prawdziwy, puszysty bochenek :) Dziękuję za przepis!

    • super :) jutro widzę się z teściową, to powiem jej, że jest kolejna zadowolona osoba :)

      • Żan Ochka

        :) Koniecznie podziękuj!
        A swoją drogą co to za teściowa, która nie daje w przepisie dla synowej arszeniku ;) Totalny brak szacunku dla stereotypów ;) :)

        • Marta

          Mąka żytnia ma to do siebie, że chleb wychodzi mokry i ciężki. Piekę chleb z zakwasu, najczęściej mieszam mąkę orkiszową i pszenną pełnoziarnistą i wychodzi mega. Teraz czas na to cudo :D

          • a masz jakiś sprawdzony przepis na taki na zakwasie? :)

          • Marta

            Ojej, dopiero zobaczyłam Twój komentarz :( 0,5 kg mąki pszennej, 0,25 kg mąki innej (tutaj robie różne kombinacje co do ilości mąk, często robię w większości z żytniej), ziarna i inne dodatki (dowolna ilość – do wyboru do koloru albo zupełnie pomijam), 0,75 l ciepłej wody, 1,5 łyżeczki soli, zakwas. Po wymieszaniu odłożyc 3/4 małego słoiczka (np. takiego po 250g dżemu). Odstawić na 9h, piec 50-60 min w 200 st. Zakwas trzymam w lodówce tydzień, a czasem nawet dwa, chociaż już po 2-3 dniach był dobry do wykorzystania :)
            P.S. Uzależniłam się od Twojego chleba! tak szybko sie go robi :D

          • Dzięki! Będę próbować:)

  • Przepis naprawdę wydaje się prosty. W dodatku wcale nie jest czasochłonny. Chyba wypróbuję :)

  • KwIm Matczak

    A jeśli mam zakwas ?? Ile powinnam użyć zamiast drożdży ??

Close