Pamiętam, jak kiedyś spierałam się z moją mamą o to, że nie istnieje coś takiego jak wegański biszkopt. Nawet założyłyśmy się, że nie da się takiego zrobić. A jako że jestem osobą upartą, postanowiłam jej to udowodnić. Upiekłam biszkopt bez jajek. I tym samym wygrałam zakład.

Dziś dzielę się z Wami tym cudem. Podstawowy przepis na biszkopt może przydać się na Święta. Możemy również poszaleć i zafundować sobie, lub komuś bliskiemu, wegański tort czekoladowy. Z kremem jaglanym. Mówię Wam, warto.

Wegański tort spodoba się również osobom, które wolą odchudzone wersje wypieków i chciałyby się pozbyć ciężkiego kremu. Jaglany mus czekoladowy będzie idealnym zamiennikiem.

Wegański tort – wegański biszkopt – składniki:

  • 420 g mąki tortowej
  • 180 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 135 g oleju roślinnego
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu np. jabłkowego
  • pół filiżanki naprawdę mocnej kawy rozpuszczalnej do nasączenia blatu

Wegański tort – wegański biszkopt – wykonanie:

Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni.

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

W drugim naczyniu wymieszaj mleko z olejem, octem i sodą oczyszczoną. Połącz całość w jednej misce – można energicznie mieszać lub miksować na minimalnych obrotach miksera. Powstała masa powinna być dość luźna.

Przelej wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz 40-50 minut.

 

biszkopt wegański

 

wegański tort czekoladowy

 

wegański tort

Wegański krem czekoladowy do tortu – składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4-5 łyżek kakao lub karobu
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2-3 łyżki masła orzechowego najlepiej domowego masła orzechowego
  • 1/3 szklanka cukru pudru lub kilka łyżek słodkiego syropu/miodu

 

wegański krem czekoladowy

Wegański krem czekoladowy do tortu – wykonanie:

Kaszę jaglaną zmiksuj ze wszystkimi składnikami. Można ją sobie dowolnie dosłodzić lub „doczekoladowić” do smaku ;)

Ostudzony zupełnie biszkopt (musi postać naprawdę dobrych kilka godzin, możesz poczekać nawet do kolejnego dnia), przekrój wzdłuż na 2 części. Nasącz blat mocną kawą, ja zawsze robię taką naprawdę „siekierę”. Następnie posmaruj go kremem czekoladowym.

 

łatwy tort czekoladowy

 

Połóż na nim drugi blat i również go nasącz.

Całość możesz udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową, co bardzo polecam ;) i wegański tort szalenie czekoladowy jest gotowy.

 

wegański tort z polewą czekoladową

Wegańska polewa czekoladowa – składniki:

  • 1 tabliczka czekolady (u mnie pół na pół mleczna z deserową)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wegańska polewa czekoladowa – wykonanie:

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj łyżkę oleju kokosowego i wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. Następnie oblej nią tort.

Zanim czekoladowa masa zaschnie możesz ją przyozdobić dowolnymi bakaliami.

Konkurs.

Zgodnie z tym co zapowiadałam, razem z marką Braun przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym nagrodą jest blender ręczny MultiQuick 9 firmy Braun. Dokładnie taki sam jak mój.

 

konkurs braun

Co trzeba zrobić, aby wziąć udział w konkursie:

  • w komentarzu pod postem podziel się swoim ulubionym przepisem, wystarczy opis słowny
  • jeżeli chcesz dodać zdjęcie – zrób to pod postem konkursowym na Facebooku lub dodaj je na swoim na Instagramie i otaguj @simplife.pl i #simplifexbraun – żebym mogła je znaleźć

Można mięsne, można bezmięsne – w komisji zasiadamy ja i mężczyzn, więc to już od Was zależy, w czyje serce chcecie trafić ;) 

Brać udział w konkursie można od teraz do 11.12 do godziny 23:59

Informacja o wygranej pojawi się pod TYM postem najpóźniej najpóźniej 14.12.

wegański tort z czekoladą

Dlaczego warto wziąć udział w konkursie?

Przede wszystkim dlatego, że możecie mieć pewność, iż nie dostaniecie miksera pod choinkę. To byłoby chyba największe faux pas. W tej kwestii trzeba więc samemu o siebie zadbać ;)

Poza tym blender MultiQuick 9 firmy Braun jest idealnym rozwiązaniem do małej kuchni. Niewielki gabarytowo, a jednocześnie oferuje masę możliwość. Jest szybki i  CICHY, co jak dla mnie jest ogromnym plusem. Dodatkowo dzięki swojej fajnej końcówce nie chlapie – sama zrobiłam crash test blendując zupę krem z dyni w białej koszulce. I to tej mojej ulubionej ;)

I jak widać skoro daje sobie radę z wege biszkoptem, z ubiciem piany z białek na pewno również :)

 


Wyniki konkursu: 

Miejcie świadomość, że czytając wszystkie te przepisy, chodziłam cały czas głodna! Naprawdę bardzo trudno było mi wybrać jednego zwycięzcę…
Ostatecznie jednak zdecydowałam się nagrodzić MAW za innowacyjne wykorzystanie pestki z awokado :)
Zwyciężczynię proszę o kontakt mailowy i podanie adresu do wysyłki wraz z numerem telefonu dla kuriera. I szczegółowe informacje odnośnie procesu suszenia pestki awokado :)

Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

  • Agata Kaczmarek

    Murzynek Oszczędny

    Jak mówi sam tytuł, do upieczenia ciasta nie potrzeba wiele. Zazwyczaj wszystkie składniki mamy w domu. Przepis prezentuje się następująco:

    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    1 łyżka dżemu
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki roztopionej margaryny do pieczenia
    1 łyżeczka oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Kropelki zapachu migdałowego

    Przesianą mąkę miksować z jajkiem, mlekiem, olejkiem, sodą i cukrem. Następnie dodać ostudzoną margarynę oraz łyżkę dżemu. Ponownie zmiksować i wylać do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 200°C około 40min.

    Dlaczego wybrałam akurat ten? Ta receptura znajduje się w mojej rodzinie od zawsze 💕 Moja babcia, ciocia, tata i ja, często wykorzystujemy to ciasto. Według mnie zawsze pasuje! Zależnie od okazji dodaję: przyprawy korzenne – na Boże Narodzenie, słodką polewę i naprzemiennie jasne i ciemne ciasto (jak babka) – na Wielkanoc, a migdały, bakalie, wiórki czekoladowe w zależności od preferencji 😄

  • a763 Gazeta.pl

    Moja propozycja to piersi z
    kaczki z jesiennymi warzywami i karmelizowanym jabłkiem i winogrono. To
    pyszne danie podaję z długoziarnistym ryżem, a całość posypuję drobno
    posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Potrzebujemy:
    2 piersi z kaczki
    2 marchewki
    1 seler
    1/2 korzenia pietruszki
    1 por (jasna część)
    2 jabłka
    1 kiść jasnych winogron
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Piersi z kaczki (bez skóry) pokroić w paski. Zamarynować w 2 łyżkach oliwy z oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawić do lodówki na około 2 h. Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od gałązek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić zamarynowane piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając.Usmażone piersi z kaczki przełożyć na talerzyk i na patelnię wrzucić
    pokrojone warzywa (najpierw por, potem marchewkę, pietruszkę i seler). Smażyć około 5 minut, często mieszając i następnie dodać lekko podsmażone piersi z kaczki. Wymieszać i całość smażyć około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Patelnię można przykryć pokrywką. Danie przełożyć na talerze lub do osobnego naczynia. Na tej samej patelni, bez uprzedniego mycia, rozpuścić 1 łyżkę cukru. Do skarmelizowanego cukru dodać pokrojone jabłka. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać winogrono, zamieszać i podsmażyć chwilkę. Na talerz wyłożyć długoziarnisty ryż (proponuję wyjąć go z kokilki, małej
    foremki lub silikonowej foremki – danie musi dobrze wyglądać:-)). Obok ryżu podać soczyste piersi z kaczki z jesiennymi warzywami. Piersi z kaczki z warzywami polać karmelizowanymi jabłkami i winogrono. Całość posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Do tego ulubione wino, świece, półmrok i …..danie na miarę MasterChefa gotowe!

  • Jud

    Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami

    Biszkopt:
    3 duże jajka
    1/3 szklanki ksylitolu
    3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/5 szklanki gorącej wody
    szczypta soli

    Białka ubić ze szczyptą soli, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Żółtka roztrzepać z gorącą wodą i wlać do białek, nadal miksując na wysokich obrotach. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

    Wierzch:
    1 budyń śmietankowy
    500 ml mleka
    1/2 laski wanilii
    3 łyżki ksylitolu
    2 duże, czerwone jabłka
    1 galaretka pomarańczowa
    250 ml wody

    Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku). Dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Jeszcze ciepły budyń wylać na przestudzony biszkopt.
    Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do przestudzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z galaretką i wylać na warstwę budyniową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
    https://uploads.disquscdn.com/images/761aedad44077ffd6630f49983a870d4017b34e99837d5104b2583e0c094fa07.jpg

  • Mirosława Wawrzyniak

    ROZGRZEWKA ZAPEWNIONA czyli czerwona zupa pieczona :)

    SKŁADNIKI

    1 l bulionu warzywnego
    1 marchew
    1 korzeń pietruszki
    2 pory (jasna część)
    2-3 ząbki czosnku
    1 kg dojrzałych pomidorów
    2 średnie czerwone papryki
    50 g sera feta
    1/2 słoiczka mieszanki grillowanych papryk, suszonych pomidorów i oliwek
    grecka bazylia
    sól
    pieprz

    PRZYGOTOWANIE

    Papryki i pomidory kroimy na cząstki i oddzielamy gniazda nasienne.
    Umieszczamy w formie do pieczenia, posypujemy listkami bazylii, pokrojonym na plasterki czosnkiem, solą, pieprzem oraz polewamy oliwą (ze słoiczka z grillowanymi warzywami). Pieczemy w 200°C przez około 30 minut.
    W międzyczasie warzywa obieramy i kroimy w plastry.
    Podsmażamy całość na oliwie.
    Do warzyw dodajemy podpieczone papryki i pomidory, mieszane warzywa z oliwy, a całość zalewamy bulionem.
    Gotujemy, aż całość zmięknie. Następnie zupę miksujemy blenderem i przecieramy na sicie.
    Zupę podajemy z pokruszonym serem, paluszkami z ciasta – grissini i z serdecznym, rozgrzewającym uśmiechem! :) https://uploads.disquscdn.com/images/f4c9c288aa14e740c0c1bdc3454309e3438c2e5b80c81e3429657d5b0f25d834.jpg

  • Jud

    Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru)

    Ciasto na rogale:
    1 szklanka letniego mleka
    30 g świeżych drożdży
    1 jajko
    pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
    3 łyżki ksylitolu
    szczypta soli
    2 łyżki roztopionego masła

    3/4 kostki miękkiego masła – do posmarowania ciasta po schłodzeniu

    Do drożdży dodać szczyptę soli, ksylitol kilka łyżek mleka, zasypać częścią mąki, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, powinno pozostać lekko lepiące. Uformować z niego prostokąt, owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce około 1 godzinę.

    Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, by krótsze strony stanowiły górę i dół. 3/4 kostki miękkiego masła rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić około 0,5 cm marginesu). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak jak kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
    Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
    Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

    Nadzienie:
    300 g białego maku
    1 szklanka mleka
    100 g mielonych migdałów
    75 g mielonych orzechów włoskich
    200 g suszonych daktyli bez pestek
    100 g suszonych fig
    3 łyżki ksylitolu
    2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
    skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy
    2 łyżki gęstej śmietany 12%

    Mak zmielić w blenderze, przełożyć do miski. Mleko zagotować i zalać zmielony mak, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę.

    Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 x 34 cm i pokroić na 8 trójkątów o długich bokach. Rozsmarować nadzienie do połowy zostawiając mały margines – zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku (po pierwszym złożeniu zrobić na środku nacięcie), w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
    Po upieczeniu udekorować zmielonym na puder ksylitolem.

    https://uploads.disquscdn.com/images/8f315964ace6a91881b021a72c64b65ebf621b919f4f37ebcfaefa03eb45f170.jpg

  • Jud

    Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami

    Składniki na 2 blaty:
    8 jajek
    8 łyżek ksylitolu
    80 g mąki kokosowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności.

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    2 opakowania naturalnego serka Apetina
    150 g gęstego jogurtu
    5 łyżek ksylitolu (lub do smaku)
    ziarenka z 1 laski wanilii
    3 łyżeczki inuliny
    2 listki żelatyny

    łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów

    150-200 g jagód leśnych

    Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.
    Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki. Wierzch tortu udekorować, wygładzić boki i wyłożyć umyte i osuszone jagody. Tort umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę.

  • Jud

    Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym

    Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym

    Biszkopt:
    5 jajek
    1/2 szklanki ksylitolu i erytrolu
    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/4 mąki jaglanej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol i erytrol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem.

    Krem:
    1 opakowanie serka mascarpone
    1 opakowanie serka Bieluch naturalnego
    1 opakowanie serka Bieluch lekkiego
    1 opakowanie jogurtu greckiego bananowego Piątnica
    1 łyżka ksylitolu
    ekstrakt ze stewii w płynie
    domowa konfitura truskawkowa (u mnie słodzona ksylitolem)

    Do dekoracji:
    1 batonik Frupp malinowy
    ekspandowana kasza jaglana

    Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę, dodać serek Bieluch i dalej ucierać przez kilka minut. Na koniec dodać jogurt i ucierać jeszcze przez chwilę, aby masa nabrała puszystości. Dosłodzić wedle uznania ekstraktem ze stewii.
    Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączyć (ja użyłam ekstraktu pomarańczowego z wodą). Na pierwszym blacie rozsmarować część kremu, przykryć drugą częścią biszkoptową. Na niej rozsmarować konfiurę, a następnie kolejną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i cały tort pokryć pozostałym kremem, wygładzić wierzch i boki ciasta. Boki obsypać kaszą jaglaną. Fruppa podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze na drobny pył. Używając małego sitka, przesiać malinowy pyłek prosto na wierzch tortu, pokrywając całość.

    Biszkopt:
    5 jajek
    1/2 szklanki ksylitolu i erytrolu
    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/4 mąki jaglanej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol i erytrol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem.

    Krem:
    1 opakowanie serka mascarpone
    1 opakowanie serka Bieluch naturalnego
    1 opakowanie serka Bieluch lekkiego
    1 opakowanie jogurtu greckiego bananowego Piątnica
    1 łyżka ksylitolu
    ekstrakt ze stewii w płynie
    domowa konfitura truskawkowa (u mnie słodzona ksylitolem)

    Do dekoracji:
    1 batonik Frupp malinowy
    ekspandowana kasza jaglana

    Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę, dodać serek Bieluch i dalej ucierać przez kilka minut. Na koniec dodać jogurt i ucierać jeszcze przez chwilę, aby masa nabrała puszystości. Dosłodzić wedle uznania ekstraktem ze stewii.
    Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączyć (ja użyłam ekstraktu pomarańczowego z wodą). Na pierwszym blacie rozsmarować część kremu, przykryć drugą częścią biszkoptową. Na niej rozsmarować konfiurę, a następnie kolejną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i cały tort pokryć pozostałym kremem, wygładzić wierzch i boki ciasta. Boki obsypać kaszą jaglaną. Fruppa podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze na drobny pył. Używając małego sitka, przesiać malinowy pyłek prosto na wierzch tortu, pokrywając całość.

    https://uploads.disquscdn.com/images/88fe94d92d4c86b09454b43cc1d237ca1818a6e08aab5fb8e7adc7a259729ad1.jpg

  • Jud

    Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym

    350-400 g mrożonego szpinaku
    3 jajka
    3/4 szklanki ksylitolu
    1/2 szklanki oliwy
    1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2/3 szklanki mąki jaglanej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z 1 cytryny

    Nadzienie:
    1 budyń waniliowy
    500 ml mleka
    2 łyżki ksylitolu
    500 ml domowego musu jabłkowego
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    125 ml wody
    150 g serka mascarpone
    150 g jogurtu greckiego
    150 g serka kremowego
    5-6 łyżek ksylitolu

    Jajka umieścić w misce i ubić z ksylitolem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo oliwę. Szpinak odcisnąć z nadmiaru wody, dokładnie zblendować i dodać do masy. Wlać sok, dodać skórkę z cytryny i zmiksować całość. Wszystkie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie suche składniki. Stopniowo dodawać do masy szpinakowej i wymieszać delikatnie łyżką, aby nie było grudek. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzić.

    Przygotowane ciasto podzielić na 2 blaty (odciąć „kopułkę”, czyli wierzch ciasta, który zostanie wykorzystany do dekoracji). Tortownicę najlepiej wyłożyć folią aluminiową i na dno umieścić równy blat.
    Budyń ugotować w 500 ml mleka, rozpuszczając ksylitol. Przestudzić kilka minut i wyłożyć budyń na ciasto, wyrównać i odstawić, by wystygło całkowicie. Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzątku, dodać do musu jabłkowego, masę włożyć do lodówki na 15 minut. Na przestudzony budyń wyłożyć jabłka i wstawić całość do lodówki na kilka godzin, by stężało.

    Serek mascarpone utrzeć mikserem z ksylitolem, dodać jogurt grecki i serek kremowy, ucierać jeszcze kilka minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać tylko środek, by użyć samej zielonej części, można to zrobić widelcem). Udekorować. https://uploads.disquscdn.com/images/31a63ee784e48683b9428e8581b4e4c60271b9349fa66ab0156162d29080fcea.jpg

  • Joanna

    Mięsny burger:

    Bułki:
    Składniki:
    – 1 opakowanie suchych drożdży
    – 3 szklanki mąki pszennej
    – 1 szklanka ciepłej wody
    – 3 łyżki maślanki
    – 6 łyżek masła- roztopione
    – 2 łyżki cukru
    – szczypta soli
    – 1 jajko
    – 2 łyżki oleju
    – czarnuszka, sezam.

    Przygotowanie:

    1. Zaczyn: Woda, łyżka cukru, pół szklanki mąki należy wymieszać i odstawić na 10 do 15 min.
    2. Do gotowego zaczynu należy dodać, maślankę, resztę mąki, cukru, soli oraz roztopione wcześniej masło. Składniki należy ze sobą wymieszać a następnie zacząć wyrabiać ręcznie ciasto, aż stanie się odpowiednio elastyczne.
    3.Należy z niego uformować kulkę a następnie odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.
    4. Z wyrośniętego gotowego ciasta, należy utworzyć czworokąt i podzielić go na równe części, najlepiej nożem.
    5. Uformować z nich krągłe bułki, i odstawić na 5-10 min do ponownego wyrośnięcia. Wysmarować je z góry wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką oraz sezamem.
    6. Gotowe buki wstawić do rozgrzanego na 190C piekarnika i piec 20 min.
    7. Odstawić w ciepłe miejsce po wyciągnięciu z piekarnika. Kroić po ok 15 min.

    Konfitura z czerwonej cebuli:

    – 4 czerwone cebule
    – pół szklanki czerwonego wina
    – 4 łyżki octu balsamicznego
    – 2 łyżki oliwy
    – 2 łyżki masła
    – 4 łyżki brązowego cukru
    – tymianek
    – sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Cebulę należy obrać i pokroić w piórka,
    2. W garnku rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek oraz zeszklić wcześniej pokrojoną cebulę
    3. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
    4. Dusić aż cebula stanie się miękka mieszając i doglądając ją co jakiś czas.
    5. Cebulowa konfitura będzie gotowa, gdy wszystkie płynne składniki się zredukują.

    Mięso:

    Składniki:
    – wołowina
    – sól himalajska
    – świeżo mielony pieprz
    – mielone ziarna kolendry
    – wędzona papryka
    -chilli
    – świeży imbir
    – cebula
    – woda

    Przygotowanie:

    1. Drobno posiekaną cebulkę zeszklić, imbir zetrzeć na tarce, wołowinę odpowiednio zmielić.
    2. Wszystkie składniki połączyć razem.
    3. Podczas wyrabiania mięsa dodać pół szklanki wody, daje to na lepszą jakość wyrobienia.
    4. Grillować do 2-3 min z każdej strony.

    Sos bazyliowy:

    Składniki:

    -1 opakowanie jogurtu naturalnego
    – garść świeżej bazylii
    -łyżka majonezu

    Przygotowanie:

    1. Bazylię zmielić połączyć z resztą składników. Dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.

    Przed podaniem wcześniej upieczone bułki należy podgrilować z każdej ze stron aby były ciepłe, dodatkowo grillujemy wcześniej pokrojoną gruszkę. Podajemy ze szpinakiem, korniszonem, pomidorem oraz wcześniej przygotowaną konfiturą jak i sosem. W ostatniej fazie grillowania mięsa warto dodać plasterek gorgonzoli dla lepszego efektu i smaku.

  • Ksiazki Super

    Wykorzystam biszkopt, do tiramisu.

  • Ksiazki Super

    Czytałam, że inni miksują pestkę. Ale, ja ścieram świeżą pestkę, na tarce i suszę, na kaloryferze. Tak jest bezpieczniej, dla miksera, bo pestka jest twarda.

Close