Dziś przygotowałam dla Was wegańskie menu na cały dzień, a mówiąc ściślej – zrobiłam zestawienie tego, co jadłam w ciągu dnia. Jest więc przepis na poranną jaglankę z karobem, wegańskie naleśniki ze szpinakiem i zupę krem z dyni z pomarańczą.

Na sam początek pozwolę sobie przemycić zupełnie nietypową dla mnie formę, czyli filmik, na którym możecie zobaczyć dokładnie, co i jak się robi.

Składaniem całości zajmował się mężczyzn, który teraz obgryza paznokcie z niecierpliwością czekając na Wasze opinie. Lepiej więc, żeby były dobre ;)

 


Wege foodbook to pierwszy tego typu wpis na blogu, dlatego nie wiem czy Wam się spodoba. Dajcie koniecznie znać :)


W całym zamieszaniu brał udział blender ręczny MultiQuick 9 firmy Braunz którego sama jestem bardzo zadowolona.
Dlatego w tajemnicy powiem Wam, że lada dzień taki sam robot będzie do wygrania na blogu.
Bądźcie czujni ;)

Wegańskie menu na cały dzień – śniadanie.

Dzień zaczynam od szklanki wody z cytryną, w tej kwestii nic się nie zmieniło. Czasem robię odstępstwo na rzecz zielonej herbaty głównie wtedy, gdy zapomnę kupić cytrynę.

Dopiero po około 30 minutach zabieram się za „śniadanie właściwe”. W tym wypadku wybór padł na jaglankę z karobem.

 

co jem w ciągu dnia

Kasza jaglana z karobem – składniki. 

  • ugotowana kasza jaglana
  • karob
  • mleko roślinne
  • dojrzały banan
  • dowolne owoce i bakalie do dekoracji

Kasza jaglana z karobem – wykonanie. 

Kasza jaglana ma to do siebie, że potrzebuje ok. 15-20 minut na ugotowanie się, przez co jaglanka może się wydawać kiepskim pomysłem do przygotowywania rano, gdy się spieszymy.

Żeby tego uniknąć, ja zawsze gotuję więcej kaszy i zostawiam sobie w lodówce. Rano wystarczy podgrzać w garnku trochę mleka, dorzucić do niego kaszę i mamy ciepłe śniadanie.

W swojej wersji dodałam łyżkę karobu i dojrzałego banana, całość zblendowałam na gładką masę.

 

Kasza jaglana z karobem

 

Moim skromnym zdaniem jaglanka jest zdecydowanie bardziej sycąca niż owsianka, dlatego jest idealna na jesienne lub zimowe śniadanie.

Wegańskie menu na cały dzień – obiad

Gdy wrzucam na Instagram zdjęcia naleśników, często pojawiają się komentarze osób, które narzekają, że nie potrafią zrobić wersji bez jajek. Dlatego podrzucam Wam swoje sprawdzone proporcje. Musi się udać.

Wegańskie naleśniki bez jajek – składniki. 

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • niepełna szklanka mąki
  • 3 łyżki zmielonych płatków/otrębów owsianych
  • szczypta sody
  • szczypta soli

 

naleśniki bez jajek

Wegańskie naleśniki bez jajek – wykonanie. 

W wersji podstawowej miksujemy ze sobą wszystkie powyższe składniki.

wegańskie naleśniki bez jajek

W wersji z dodatkiem bazylii, czyli takiej jaką ja robiłam, do ciasta dodajemy drobno posiekane liście bazylii.

wegańskie przepisy

wegańskie naleśniki

wegańskie naleśniki z bazyliąFarsz szpinakowy do naleśników:

  • szpinak
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa

SONY DSC

 

Szpinak wraz z czosnkiem (ja wrzucałam całe ząbki) i oliwą zblendowałam na gładką masę.

 

wegańskie przepisy

 

Usmażone naleśniki posmarowałam farszem, dodałam pokrojone pomidory oraz sól i pieprz do smaku.

wegańskie naleśniki bez jajek

Wege przegryzka – drożdżówki z czekoladą.

Widzieliście je na Instagramie. Zrobione wcześniej, dlatego nie miały przyjemności zagrania w filmie ;) O wege drożdżówkach postaram się kiedyś zrobić zupełnie osobny wpis.

 

Wegańskie menu na cały dzień – kolacja

Wegańska zupa krem z dyni – składniki. 

  • 1 cała dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina tartego imbiru
  • 2 ziemniaki
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, cynamon

 

krem z dyni wege

wegańska zupa krem z dyni z pomarańczą

 

Ja niestety zawsze mam problem z pokrojeniem dyni, dlatego muszę posiłkować się mężczyznem ;)

Wegańska zupa krem z dyni – wykonanie.

Cebulę i czosnek drobno siekam. Imbir ścieram na tarce. Ziemniaki i dynię kroję w kostkę.

Do garnka dodaję odrobinę oleju kokosowego i wrzucam cebulę. Gdy się zeszkli dodaję czosnek i imbir. Po chwili dodaję ziemniaki i pokrojoną dynię.

Dolewam wyciśnięty sok z pomarańczy i całość zalewam wodą, tak żeby przykryła całe warzywa. Doprawiam solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wrzucam również liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję ok. 20-30 minut, tak żeby warzywa były miękkie.

Następnie dokładnie miksuję. Przy czym polecam wcześniejsze wyłowienie liści laurowych.  Po zmiksowaniu doprawiam jeszcze raz zupę do smaku, zwłaszcza gałką muszkatołową.

 

wegańska zupa krem z dyni z imbirem

 

Zupę możemy podawać samą, albo wzbogacić ją grzankami. Możemy również posypać po wierzchu słonecznikiem czy, tak jak to było u mnie, ostropestem.

wegański krem z dyni

 

Poszukujących kolejnych, wegańskich inspiracji kulinarnych, odsyłam do mojej książki.

Książka w formacie pdf jest gotowa do ściągnięcia, zupełnie za darmo.

Pobierz książkę z menu na tydzień >>> 

 


Jeżeli spodobał Ci się wpis, to znajdź mnie proszę tutaj:

I dołącz do naszej Tajnej Grupy na Facebooku


Albo zapisz się do darmowego newslettera, aby otrzymywać dodatkowe materiały i treści.


 

Close